Raadsfractie D66 stelt vragen over het Schone Lucht Akkoord

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het doel van het Schone Lucht Akkoord (SLA) is om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Het is een akkoord tussen Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten.

Met het akkoord, dat in januari 2020 werd ondertekend, streven de deelnemende partijen naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016 door het verbeteren van de luchtkwaliteit. Inmiddels is het Schone Lucht Akkoord al door 12 provincies en ruim 90 gemeenten ondertekend.

Gemeenten die het akkoord nog niet hebben ondertekend maar wel willen meedoen kunnen zich op elk moment aansluiten bij het Schone Lucht Akkoord. Deelnemers kunnen cofinanciering krijgen voor projecten via de Specifieke Uitkering Schone Lucht Akkoord.

De raadsfractie van D66 heeft vastgesteld dat de gemeente Sittard-Geleen het SLA nog niet heeft ondertekend. “Het feit dat Sittard-Geleen niet deelneemt aan dit initiatief gericht op de verbetering van de luchtkwaliteit lijkt haaks te staan op de duurzaamheidsambities van het College. En helaas heeft onze gemeente door niet deel te nemen al de kans gemist om gebruik te maken van een specifieke uitkering (SpUk SLA) in dit kader,” zo stelt fractieleider Bert Kamphuis in een brief met vragen aan het College van B&W.

De fractie vraagt het College of het op de hoogte is van het bestaan van het Schone Lucht Akkoord en dat deelnemers aan dat akkoord in aanmerking konden komen voor een SpUk-uitkering. (De termijn voor aanvragen van de SpUk is inmiddels verstreken, maar er wordt verwacht dat in april dit jaar een nieuwe ronde volgt.)

D66 vraagt het College of het alsnog bereid is – en zo ja, wanneer – om aan te sluiten bij het akkoord, mede omdat deelname aan het Schone Lucht Akkoord een zinvolle bijdrage levert aan de duurzaamheidsambities van Sittard-Geleen en de profilering als klimaatvriendelijke gemeente.

Tenslotte wijst D66 erop dat naast het Schone Lucht Akkoord nog verschillende andere duurzaamheidsinitiatieven bestaan, zoals de Nationale Klimaatweek en de Green Deals. Gevraagd wordt of het College bereid is om – naast deelname aan de campagne Waterklaar – actief deel te nemen aan dergelijke initiatieven.

Cookieinstellingen