Corio Glana Highlight 20 Fase 1 voor 85 procent gereed

27 jan 2022, 10:10 Nieuws
corio glana fase 1
Sittard-Geleen.nieuws.nl

Waterschap Limburg, gemeente Sittard-Geleen en Provincie Limburg werken onder de noemer Corio Glana nauw samen aan de herinrichting van het Geleenbeekdal tussen de Middenweg en Agricolastraat in Sittard.

De beek krijgt weer volop ruimte om op natuurlijke wijze door het landschap te kronkelen. Corio Glana Highlight 20 Fase 1 betreft het Geleenbeekdal tussen Middenweg (N276) en Agricolastraat.

Naast het herstellen van het natuurlijke, historische landschap heeft de herinrichting van de Geleenbeek ook een andere noodzaak. Denk aan de klimaatveranderingen waardoor het nodig is om meer water te bergen en dus ook grote hoeveelheden neerslag te verwerken. Een groter stromingsgebied voor de Geleenbeek is daarvoor noodzakelijk. In de wijk Beekdal wordt de wateroverlast deels aangepakt door hemelwaterafvoer los te koppelen van de riolering en via de weg af te voeren naar het gebied tussen de buurt en de Geleenbeek. Hierdoor is er minder kans op wateroverlast én droogteschade in het verstedelijkt gebied. Daarnaast is een verbeterde waterkwaliteit én ruimte goed voor de ontwikkeling van verschillende soorten planten en dieren.

Stand van zaken

Er is nu ongeveer 85% van het project afgerond. Dit betekent dat behalve het afwerken van enkele restpunten en de aanplant van bomen, struiken en andere beplanting, de werkzaamheden klaar zijn. Het gebied tussen de Middenweg (N276) en de Molenweg en het gebied tussen de beek en de Vijverweg wordt dan opengesteld. In het gebied tussen de Berkenlaan en restaurant De Vief Heringe, ten westen van de beek wordt wel nog gewerkt.

Boom geplant

De laatste fase van de herinrichting van het Stadspark is aangebroken. Dit werd symbolisch vormgegeven door het planten van een boom door wethouders Leon Geilen en Pieter Meekels van Sittard-Geleen en Josette van Wersch, bestuurder van Waterschap Limburg. Deze boom is de eerste van 500 bomen die de komende periode geplant worden. Ze vormen samen met de bestaande bomen en de nieuwe padenstructuur het geraamte van het park voor de komende vijftig jaar. De nieuwe bomen in het park zijn erop gericht om het bomenbestand meer divers en klimaatbestendig te maken. Daarbij is gekeken naar soorten die horen bij een monumentaal park, maar ook soorten die een bijdrage leveren aan de natuurwaarde in de stad en langs de beken. Met een afvaardiging van bewoners is in het najaar van 2021 een bezoek gebracht aan de kwekerij om te bekijken om welke boomsoorten het gaat. Er worden ongeveer veertig verschillende soorten inheemse bomen geplant, waaronder eik, beuk, linde, els en wilg. De diameter van stam varieert: 20-25-30 cm. Er kunnen ongeveer 15-20 bomen per dag worden geplant. De hele plant neemt dus ongeveer 2 maanden in beslag.

corio glana fase 1 bomen planten

Komende weken worden nog enkele bomen gekapt in het middenstuk van het stadspark, om het door de Rijksdienst van het cultureel erfgoed vastgestelde plan te kunnen realiseren. Het gaat om een zevental bomen die aan de einde van hun levensduur zijn, gevaarlijk worden en soms al afgestorven zijn. Op de plek waar de aangetaste dennenbomen worden gekapt (in het verlengde van de Irenelaan), komt een nieuw pad, waarmee de paden allemaal logisch op elkaar aansluiten. Het pad vanuit de Irenelaan wordt dan aangesloten op de brug die op zijn beurt de verbinding vormt naar de Berkenlaan. De ruimtes aan de randen van het park tussen de slingerende paden worden aangeplant met nieuw groen. De nieuwe bomen en struiken gaan de vormen van het park, de zogenaamde parkkamers benadrukken. Dit nieuwe groen vormt tevens de verbinding tussen de parkachtige sfeer in het park en de meer natuurlijke sfeer rond de beek. "Zo brengen we ook mens en natuur hopelijk meer tot elkaar," zo is de gedachte.