Spandoekactie en demonstratie voor behoud Sterrebos mislukt

Foto: © Paula Wielders

Een door actiegroepen Red Het Sterrebos en Extinction Rebellion vandaag geplande verrassingsactie bij VDL Nedcar moest vanochtend al snel worden afgebroken.

De actiegroepen voeren actie voor het behoud van het eeuwenoude Sterrebos op het terrein van VDL Nedcar. VDL Nedcar is al geruime tijd bezig met het werven van een of meer nieuwe opdrachtgevers en wil zodra die zijn gevonden zo snel mogelijk kunnen starten met de uitbreiding van de fabriek. Daarvoor moet het Sterrebos wijken, maar dat mag van de rechter niet eerder dan dat VDL Nedcar zekerheid heeft dat de fabriek in de toekomst auto’s kan blijven bouwen. De fabriek verwacht dat daarover voor 1 maart meer duidelijkheid zal zijn. VDL Nedcar mag van de Provincie wel al voorbereidende werkzaamheden voor de kap verrichten.

De voor vanochtend geplande geheime actie bleek te zijn uitgelekt. Politie en ME stonden klaar om de actie – de actievoerders wilden een spandoek ophangen om aandacht te vragen voor de geplande kap – te verhinderen. Omdat de actievoerders vandaag bij VDL toch hun statement wilden maken meldden ze een kleine demonstratie aan bij de gemeente. “Dit leek geen enkel probleem te zijn. Echter, onderweg naar de demonstratie werden meerdere auto’s gesommeerd te stoppen en bleek er een noodbevel van kracht dat de demonstratie verbood. Iedereen moest de Gemeente verlaten of zou gearresteerd worden. Actievoerders werden tot over de gemeentegrenzen achternagezeten,” zo laten de actievoerders in een persverklaring weten.

Bij de Raad van State loopt een door De Groene Sporenwolf aangespannen procedure tegen de door de provincie aan VDL Nedcar afgegeven kapvergunning. VDL Nedcar en De Groen Sporenwolf zijn in overleg over het zoveel mogelijk beperken van de kap en het verplaatsen van een aantal bomen. Het streven van de Raad van State is om vóór 23 februari uitspraak te doen in het geschil, tenzij De Groene Sporenwolf en VDL voor die datum een compromis bereiken. En als dat allebei niet lukt, dat spreekt eerst de voorzieningenrechter zich uit over de bomenkap.

In het conflict botsen de economische en werkgelegenheidsbelangen van VDL Nedcar, provincie Limburg, de gemeente Sittard-Geleen en uiteraard de toeleveranciers van de autofabrikant met natuurbeschermingsbelangen en ecologische waarden. De uitspraak van de Raad van State wordt vanwege het grote belang voor de regio dan ook door velen met grote belangstelling tegemoet gezien.

Cookieinstellingen