Platform Sittard roept op tot behoud zwemvoorziening voor Sittard

Foto: SGN

In het kader van broodnodige bezuinigingen stemde de gemeenteraad in 2017 in met het collegevoorstel om de zwemvoorziening in Sittard-Geleen te concentreren op één locatie.

Daarvoor werd Glanerbrook in Geleen aangewezen. Daarmee werd de toekomst van zwembad Het Anker in Buchten ongewis en zou de zwemvoorziening in Sittard, zwembad De Nieuwe Hateboer, ophouden te bestaan.

Onlangs werd duidelijk dat het College van B&W van Sittard-Geleen toch wil meewerken aan het behoud van de lokale zwemvoorziening Het Anker in Born voor doelgroep- en instructiezwemmen. Daarvoor wordt jaarlijks ruim 300.000 euro beschikbaar gesteld. Zwembad De Nieuwe Hateboer in Sittard wordt naar alle waarschijnlijkheid op termijn echter gesloten. Om de zwemvoorziening in Sittard te behouden zou er een commerciële exploitant gevonden moeten worden. De zwemgelegenheid zou ook een plek kunnen krijgen in een vakantiepark op de voormalige ESCS-locatie.

Maar plannen voor een vakantiepark op het tegen de Schwienswei aangelegen gebied kunnen bij voorbaat op veel weerstand rekenen. Tegenstanders zien de voormalige ESCS-locatie graag toegevoegd worden aan de Schwienswei. Dat geldt ook voor Platform Sittard, zoals blijkt uit een brief aan het gemeentebestuur van Sittard-Geleen.

In die brief stelt Platform Sittard geen moeite te hebben met de ontwikkelingen rond Glanerbrook in Geleen en Het Anker in Born. “Maar het rigoureus afstoten van de zwemvoorziening in Sittard stuit veel inwoners, en zeker ons platform, zeer tegen de borst,” zo stelt Platform Sittard. “In Sittard is geen uitzicht op een oplossing voor doelgroep- en instructiezwemmen. Voor veel gebruikers is de gang naar Glanerbrook te ver en dus geen haalbare kaart. De vele ouderen die hier hun baantjes trekken worden door dit besluit aan hun lot overgelaten. Dat geldt ook voor jonge ouders die hun kroost in redelijke nabijheid op zwemles willen zien.” Het Platform pleit dan ook voor behoud van minimaal zwemmen voor doelgroepen en instructiezwemmen in Sittard.

Daarnaast vraagt Platform Sittard zich af wat er overblijft van de bezuinigingsdoelstellingen nu de bouwkosten sterk stijgen en de voorgenomen renovatie van Glanerbrook fors duurder zal uitvallen en er jaarlijks 300.000 euro naar Het Anker in Born gaat.

Cookieinstellingen