Raadsmeerderheid akkoord met aanleg passantenhaven bij Schipperskerk

<em>Plezierjacht op Julianakanaal bij Obbicht</em>
Plezierjacht op Julianakanaal bij Obbicht
Foto: SGN

De gemeenteraad zal tijdens de raadsvergadering van 24 februari in ruime meerderheid voor het voorstel stemmen om een passantenhaven aan te leggen in de Berghaven bij Schipperskerk.

Daar blijkt behoefte aan te bestaan, want op het gehele 36 kilometer lange Julianakanaal tussen Maastricht en Maasbracht (de gemiddelde vaartijd exclusief schutten bedraagt voor motorjachten circa 3 uur) bestaat er voor jachten amper gelegenheid voor een pauze of overnachting, omdat goede afmeermogelijkheden ontbreken. De Berghaven bij Schipperskerk ligt ongeveer halverwege de route Maasbracht-Maastricht. Jaarlijks maken zo’n vijfduizend plezierjachtkapiteins gebruik van het kanaal.

Het voorstel voor het aanleggen van een passantenhaven in de Berghaven bij Schipperskerk werd tijdens de raadsronde van begin februari besproken. DNA, PvdA en Lokaal Sittard-Geleen-Born leverden geen bijdrage aan deze ronde, alle andere fracties bestempelden het voorstel na beantwoording van een aantal vragen door wethouder Meekels als hamerstuk voor de komende raadsvergadering op 24 februari.

De passantenhaven biedt plek aan een tiental plezierjachten en de aanleg ervan wordt gezien als passend in de nota Vrijetijdseconomie en als een belangrijke aanvulling voor Rivierenpark Maasvallei. Het wordt uitdrukkelijk géén jachthaven met vaste ligplaatsen, maar puur een tijdelijke aanlegplek voor jachten die op doorvaart zijn naar Maasbracht of Maastricht.

Bij de aanleg wordt rekening gehouden met de privacy van omwonenden en er zijn gesprekken gevoerd met inwoners van Schipperskerk, bedrijven die aan de Berghaven zijn gevestigd en met een vertegenwoordiging van de sportvissers die aan de oevers van de Berghaven hun hobby beoefenen.

Omdat het om een passantenhaven gaat zijn er geen sanitaire voorzieningen nodig: de jachten die er tijdelijk afmeren zijn namelijk voorzien van eigen sanitaire voorzieningen. Er wordt nog onderzocht of passanten die er afmeren liggeld moeten betalen, hoeveel dat moet zijn en hoe dat geïnd gaat worden.

De verwachte kosten voor de aanleg van de passantenhaven worden geschat op 130.000 euro en dat is meer dan oorspronkelijk werd voorzien. Dat ligt deels aan de gestegen kosten van materialen en arbeid en deels aan de keuze voor een andere inrichting van de passantenhaven. Het oorspronkelijk plan betrof een steiger van 100 meter lengte, waar passanten langs kunnen afmeren. Mede op grond van de privacy van de woonbootbewoners is nu gekozen voor een half zo lange steiger, waaraan de jachten kops afmeren. Voor dekking van een deel van de begrote aanlegkosten wordt gezocht naar cofinanciering in overleg met het provinciaal bestuur en anders binnen het budget vrijetijdseconomie.

In een aan de raad namens de (woonboot)bewoners van de Berghaven gestuurde brief wordt gesteld dat zij de komst van een passantenhaven in de Berghaven niet zien zitten.

Cookieinstellingen