Marcel Worms speelt Bachs Wohltemperierte Klavier Boek 1

Foto: Marcel Worms

Op zondag 13 maart om 15:00 uur speelt Marcel Worms Bachs Wohltemperierte Klavier Boek 1 in het Salviuskerkje in Limbricht.

Het concert wordt om 13:00 uur voorafgegaan door een mondelinge inleiding op Kasteel Limbricht.

Bachs Wohltemperierte Klavier is al zeker twee eeuwen onderdeel van de canon van de Westerse muziek. Niet eerder schreef een componist een cyclus met stukken in alle 24 toonsoorten, elk met een eigen karakter en getuigend van de fantasie, de levensvreugde en de wijsheid van zijn maker. Toch is een complete uitvoering van het eerste boek van dit meesterwerk een vrij zeldzame gebeurtenis. Pianist Marcel Worms neemt u mee op zijn reis door Bachs Preludes en Fuga’s. In zijn recente boek ‘Het welgetemperd gemoed’ beschrijft filosoof Jos Kessels het rijke emotionele spectrum van Bachs Wohltemperierte Klavier en de impliciete levenslessen die Bach voor ons in petto heeft. Ook voor Marcel Worms is Bachs cyclus niet alleen een muzikaal meesterwerk maar tevens een spiegel van de ziel. (Lees verder onder de afbeelding.)

Voorafgaand aan het concert geeft Marcel zelf een inleiding op het Wohltemperierte Klavier. Deze inleiding vindt plaats op Kasteel Limbricht. Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hij volgde lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Hij specialiseerde zich in 20ste-eeuwse pianomuziek. Hij is actief als kamermuziekspeler en als solist. Sinds het seizoen l992/l993 voert hij het programma Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek uit. Hij voerde van 1996-2016 een uniek Bluesproject uit: meer dan 200 Nederlandse en buitenlandse componisten (uit 55 landen op alle continenten) schreven een bijdrage voor dit programma. Dit project presenteerde hij in vrijwel al deze landen. Het werd vastgelegd op 8 cd’s. Marcel maakte vele solo cd’s, ook een van Bachs Wohltemperierte Klavier. Hij stelde concertlezingen samen met o.a. Jan Brokken, K. Schippers e.a.

Maryleen Schiltkamp

Maryleen Schiltkamp studeerde schilderkunst aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, exposeerde haar schilderijen wereldwijd en heeft opgetreden op internationale muziek-festivals en Europese podia met
‘musicpaintingLIVE’, een performance art van live schilderen gelijktijdig met klassieke muziek. Bij de inleiding op het concert en tijdens het concert zelf worden enkele schilderijen van Maryleen getoond, waarin de structuur van Bachs werk, de levendigheid en rijkdom aan kleuren aan de orde komen. (Lees verder onder de afbeelding.)

Datum: zondag 13 maart 2022
Aanvangstijden: concert 15:00 uur; inleiding 13:00 uur
Entree: 17,50 euro; bij reserveren: 15,00 euro (voor inleiding én concert)
Betaling: contant in dichte envelop afgeven bij de entreetafel
Reserveren: [email protected]
www.salviuskerkje.nl; telefoon 046 4588423
Locatie concert: Salviuskerkje, Platz 2, 6141 AT Limbricht; bezetting: maximaal 75-80 personen
Locatie inleiding: Kasteel Limbricht, Allee 1, 6141 AV Limbricht, grote parkeerplaats nabij

Reserveren wordt met grote voorkeur aanbevolen!

Zie ook:

Reacties

Cookieinstellingen