Vereniging Sittards Verleden brengt nieuwe postzegel uit

Foto: Vereniging Sittards Verleden

Sinds 2010 geeft Vereniging Sittards Verleden elk jaar met Sint Joep (19 maart) een postzegel uit.

De keuze is dit jaar gevallen op een afbeelding van het aan de Oude Markt gelegen Mariapark. De keuze is daarbij gevallen op de pandhof, omdat die voor velen een verborgen schat blijkt te zijn.

Het Mariapark is gebouwd in neogotische stijl naar een ontwerp van architect Johannes Kayser, ook de architect van de tegenoverliggende basiliek. Met de bouw werd begonnen in 1891 met het doel om de grote stroom pelgrims naar de basiliek Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart aan de overkant te kunnen ontvangen.

Daartoe dient ook de kloostergang met 14 kruiswegstaties en een altaar met daarboven Het Laatste Avondmaal. Deze is naar ontwerp van het Haagse atelier Te Poel en Stoltefuss uitgevoerd door atelier voor kerkelijke kunst van beeldhouwers Kastelijn en Kühnen.

Aan de voorzijde (Oude Markt) vallen de grote spitsboogvensters op en natuurlijk het fraaie torentje, ondersteund door een atlant, maar ook de glas-in-loodramen verdienen onze aandacht. Zeker als de zon er doorheen schijnt, zoals bij de ramen rond de pandhof die dan een “hemels” gezicht bieden.

Vanwege scheuren in de gewelven waardoor onder andere het karakteristieke torentje dreigde om te vallen moest het Mariapark sluiten. Onder leiding van Seph Castro werden er succesvolle acties gestart en is er inclusief subsidie een bedrag van 900.000 euro opgehaald. Hierdoor kon met de restauratie worden begonnen en zijn ook de gebruiksmogelijkheden verbeterd.

In 2010 is het Mariapark, tot dan eigendom van de Aartsbroederschap van O.L.V. van het Heilig Hart, verkocht aan de Stichting de Limpens/Stichting Mariapark.

Het Mariapark kan sindsdien voor uiteenlopende doeleinden gebruikt worden. Inmiddels is het Mariapark een van de populairste locaties in Sittard voor recepties, symposia, tentoonstellingen enzovoorts. De aartsbroederschap gebruikt het Mariapark zelf ook nog voor de opvang van pelgrims en het aanbieden van koffie, vlaai en broodjes onder andere tijdens de Sint Joepmarkt.
De postzegels zijn op de Sint Joepmarkt weer bij de VSV-stand in het Mariapark verkrijgbaar en verder vanaf die dag bij winkel Blie in de Gruizenstraat in Sittard en bij drogisterij Oukouk in Munstergeleen.

De eerste postzegel wordt dit jaar op Sint Joep (10:30 uur) in het Mariapark uitgereikt aan deken Rob Merkxs en aan Seph Castro, bestuurslid van de Beheersstichting Mariapark.

  • Vel postzegels (10 stuks): prijs € 10,00 per vel
  • Eerstedagenveloppen: prijs € 4,50 per stuk
  • Gelegenheidsenveloppen: prijs € 3,00 per stuk
Cookieinstellingen