Opvang vluchtelingen uit Oekraïne in onze regio

Foto: SGN

In onze regio worden nog steeds op dagelijkse basis Oekraïense vluchtelingen opgevangen en ondergebracht in de gemeentelijke opvanglocaties.

Burgemeester Hans Verheijen laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat dit proces goed verloopt, zodanig dat de zogenoemde ‘doorstroomlocaties’ sinds deze week niet meer structureel bezet zijn. “Het is te danken aan de inzet van de crisisteams en de samenwerkende gemeenten, dat er inmiddels meer dan 500 vluchtelingen in onze regio zo vlot en kwaliteitsvol zijn opgevangen.”

Glanerbrook

Glanerbrook is een doorstroomlocatie waar vluchtelingen de eerste nacht of nachten kunnen doorbrengen na aankomst in Nederland. De noodopvang in Glanerbrook wordt actief als er in het MECC in Maastricht 300 vluchtelingen of meer verblijven. Zoals hierboven al vermeld, kunnen veel vluchtelingen al snel terecht op locaties voor langdurige opvang, waardoor het nog niet nodig is geweest mensen op te vangen in Glanerbrook. Dat wil niet zeggen dat Glanerbrook voor niets is gereedgemaakt voor noodopvang. Op dit moment is goede doorstroming mogelijk, maar de toestroom van vluchtelingen is ongewis. De regio is met twee doorstroomlocaties in elk geval voorbereid.

Op landelijk niveau is inmiddels ongeveer de helft van de voorziene 50.000 plekken gerealiseerd. Ook in onze regio wordt doorlopend gezocht naar goede opvanglocaties waar vluchtelingen voor langere tijd kunnen verblijven. In Sittard-Geleen zijn inmiddels 6 locaties waar Oekraïense vluchtelingen langer kunnen blijven. Dat zijn het Oranje Hotel en Merici in Sittard, Het Amrâth Hotel in Born en de Wagenaarflat, Pijperflat en Van Goyenflat in Geleen. Inmiddels vangt de gemeente Sittard-Geleen 50 vluchtelingen op.

Cookieinstellingen