Portret zeeheld Maarten Tromp door Jan Lievens sensatie van TEFAF

Foto: Wasily (Own work) [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia Commons

Eén van de sensaties van de komende kunstbeurs TEFAF in Maastricht, die eind volgende week begint, is een tekening van zeeheld Maarten Tromp (1598-1653) van de hand van Jan Lievens (1607-1674).

De met initialen gesigneerde beeltenis van Tromp werd anderhalf jaar geleden namens een particulier als portret van een ‘onbekende heer’ aangeboden door een klein veilinghuis in Massachusetts in de Verenigde Staten, dat er volgens The New York Times hooguit een paar honderd dollar voor verwachtte. Maar kenners merkten het op en boden uiteindelijk tegen elkaar op tot een half miljoen dollar.

Handelaar Christopher Bishop veroverde het kunstwerk en hoopt er nu in Maastricht minstens het dubbele voor te krijgen. De tekening in kwestie, waarvan lange tijd niemand wist waar die was gebleven, is gebruikt als basis voor afdrukken van de beeltenis van de held en tientallen keren gereproduceerd. Lievens maakte naar deze tekening nog een portret dat nu in het bezit van het British Museum in Londen is plus twee olieverven, waarvan er één in het Rijksmuseum in Amsterdam hangt en het andere in privéhanden is. Alle onderzoeksresultaten bevestigen dat dit de originele tekening is, aldus een woordvoerster van de TEFAF.

De 35e internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF Maastricht, waarvan de publieksopening gepland staat op 25 juni, verwacht meer dan 240 handelaren uit zo’n twintig landen. Toen de corona-epidemie twee jaar geleden losbarstte was de laatste fysieke beurs in Maastricht net gaande en moest hij halverwege worden afgebroken. Daarna was er alleen nog een online-evenement. Normaal is de beurs in maart, maar dat was dit jaar nog niet haalbaar als gevolg van de pandemie. In 2023 wordt de beurs weer georganiseerd in de gebruikelijke periode.

Het aantal deelnemers is dit jaar iets minder dan in voorgaande jaren, enkele tientallen, maar dat heeft vooral te maken met de geringere beschikbare ruimte in het MECC. Er hadden zich voor juni al meer gebruikers voor de accommodatie gemeld, dus het was een klein beetje inschikken. De beurs duurt om die reden ook een paar dagen korter dan anders.

De TEFAF, die als zeer gezaghebbend bekendstaat, trok in voorgaande jaren circa 70.000 bezoekers per editie, maar of dat nu gehaald wordt, is maar de vraag gezien de kortere looptijd.

Cookieinstellingen