Zuyderland zet coassistenten in als coach voor patiënten

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zuyderland Medisch Centrum besteedt veel aandacht aan ‘samen beslissen’ met de patiënt.

Zuyderland zet hierbij coassistenten – studenten geneeskunde die hun medische stage lopen – in te zetten als coach ter ondersteuning van patiënten.

Een tweede pilot van het onderwijsprogramma Co als coach werd kort geleden succesvol afgesloten. De conclusie uit die pilot is dat dit voor zowel studenten als patiënten een duidelijke meerwaarde heeft. Studenten ontwikkelen aan de zijde van de patiënt empathisch vermogen en patiënten worden ondersteund in het verhelderen en verwoorden van hun vragen en voorkeuren.

Geïnteresseerde coassistenten krijgen samenwerking met Stichting Mens Achter Patiënt (MAP) training en worden begeleid in hun rol als coach. De training is gericht op samen beslissen, de patient journey en communicatie- en coachingvaardigheden. Vervolgens worden de coaches gekoppeld aan patiënten die zich hiervoor vrijblijvend hebben aangemeld. De coach begeleidt een patiënt voor, tijdens en na het consult, waarbij hij/zij niet op de stoel van de behandelend arts zit maar als coach naast de patiënt. Vooral bij de keuze voor een behandeling en het beantwoorden van de vraag “wat betekent dit voor mij als patiënt?” kunnen coaches helpen. Vervolgens wisselen deelnemende coassistenten ervaringen uit tijdens een begeleide groepsbijeenkomst.

In het najaar start een nieuw Co als Coach-traject.

Cookieinstellingen