Europese vlag bij gemeentehuizen in Sittard-Geleen

Foto: SGN

Sinds een dikke week wordt bij de gemeentehuizen in Sittard-Geleen nu de Europese vlag gehesen naast die van de gemeente.

europese vlag voor gemeentehuis geleenDe Oekraïense vlag, die werd gehesen als een teken van medeleven met en steun voor vluchtelingen uit Oekraïne is er nu verdwenen. Volgens burgemeester Verheijen is de Europese vlag te beschouwen als een teken van medeleven voor álle vluchtelingen, waar zij ook vandaan komen. Maar de hoofdreden is het onderkennen van het belang van Europese samenwerking, voor vrede, voor Sittard-Geleen en voor de Euregio.

Raadslid Pepijn Pi van D66 diende tijdens de raadsvergadering van 9 mei jongstleden daartoe bij het College van B&W schriftelijk een verzoek in. Dat verzoek werd ingewilligd en werd op 8 juli jongstleden uitgevoerd. Sindsdien wappert op doordeweekse dagen de Europese vlag naast de vlag van Sittard-Geleen voor het gemeentehuis op de Markt in Geleen en op het Hub Dassenplein in Sittard.

“De intensieve Europese samenwerking heeft ervoor gezorgd dat wij al generaties opgroeien in vrede, veiligheid en welvaart. Helaas is dit niet vanzelfsprekend. Zo zien we dat er momenteel een afgrijselijke en afschuwelijke oorlog plaatsvindt op ons Europese continent. Een sterke Europese Unie en goede internationale samenwerking is daarom van belang voor ons allen en de doelen die wij nastreven,” zo begon Pi zijn verzoek aan het College.

Verder wijst hij erop dat ook lokaal Europa een belangrijke rol speelt. Sittard-Geleen grenst immers aan twee buitenlanden en dus is vrij verkeer over de landsgrenzen, of het nu gaat om werk, boodschappen of uitgaan van groot belang. D66 zet zich, aldus Pi, in voor het versterken van onze internationale verbindingen en Euregio, o.a. op het gebied van cultuur, economie, arbeidsmarkt, onderwijs, openbaar vervoer en klimaat.

Bovendien maakt Sittard-Geleen deel uit van twee grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden: Euregio Maas-Rijn en Euregio Rijn-Maas-Noord. Door de Europese vlag te hijsen in Sittard-Geleen wordt het belang van Europa benadrukt.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen