Volledig elektrisch naar Zuid-Afrika en weer terug

Foto: Geelen Counterflow

Renske Cox en Maarten van Pel van ‘4x4electric’ beginnen in november van dit jaar met een elektrische productie-auto aan een reis naar Zuid-Afrika en weer terug naar Nederland.

Gisteren presenteerden de twee ondernemende reizigers machinefabrikant Geelen Counterflow uit Haelen als hoofdsponsor van hun aanstaande expeditie.

Omdat er in Afrika geen wijdvertakte laadinfrastructuur is, nemen ze flexibele, lichtgewicht draagbare zonnepanelen mee, waarmee zij onderweg de batterij van hun auto kunnen opladen. Als ze onderweg zijn rijden ze elke dag zo ver als de zon hun accu’s kan opladen, slapen ze in een tentje op het dak en koken en douchen ze naast de auto. Heen en terug reizen ze 40.000 kilometer op schone energie.

De route loopt vanaf november vanuit de fabriek van Geelen Counterflow naar Marokko en voert langs de westkust van Afrika naar Kaapstad en dan langs de oostkust, via het Midden Oosten, terug naar Nederland. Onderweg doen ze via social-media verslag van mensen en projecten die bijdragen aan een duurzame wereld, op zoek naar wat wij in West Europa van hen kunnen leren.

Renske en Maarten willen eenieder op weg helpen om het leven zowel privé als zakelijk te verduurzamen. Dit doen ze door voorbeelden te delen van concrete toepassingen. Zo willen ze, net als hoofdsponsor Geelen Counterflow, anderen inspireren om samen te werken aan een duurzame toekomst.

Familiebedrijf Geelen Counterflow (150 medewerkers) bouwde enkele jaren geleden een volledig houten energie-plus kantoor dat volgens het BREEAM certificatie-systeem nog steeds het meest duurzame kantoor ter wereld is. De recente verdubbeling van dat kantoor wordt eind dit jaar opgeleverd. Alle productiehallen worden elektrisch verwarmd en gekoeld met warmtepompen die hun stroom halen uit bijna 4.000 zonnepanelen op de daken van de 8 productiehallen. Dit voorjaar heeft Geelen Counterflow de eerste volledig elektrische drogers voor voedingsmiddelen opgestart in Noorwegen en Zuid Korea. Het bedrijf ziet elektrificatie met warmtepompen als meest geschikte technologie om energie te besparen en te verduurzamen in de voedingsmiddelenindustrie. Het vergt echter enige moed van voedingsmiddelenfabrikanten om deze stap te wagen en om het tijdperk van fossiele brandstoffen achter zich te laten, net als dat het van Renske en Maarten moed vergt om met een elektrische auto op en neer naar Zuid Afrika te rijden. Dare to go electric!

Cookieinstellingen