Wandelen door de Curfsgroeve

Foto: © Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

In de hellingbossen tussen Berg en Meerssen ligt een voormalige mergelgroeve. Ruim 70 jaar werd hier mergel gewonnen.

Een deel is, vanwege het gevaar voor vallende stenen, maar ook door de aanwezigheid van bijzondere natuurwaarden, afgesloten voor het publiek. Een unieke gelegenheid om juist dit deel van de Curfsgroeve met een ervaren gids te bezoeken op zaterdag 6 augustus [en op 20 en 28 augustus].

Wandelen in de Curfsgroeve

Tijdens de mergelwinning was de groeve strikt verboden gebied en daarmee bleef de groeve lange tijd voor het menselijke oog verborgen. Nu Het Limburgs Landschap het beheer heeft overgenomen, heeft zij de groeve deels toegankelijk gemaakt voor het publiek. Daarvoor is aan de westzijde een wandelpad aangelegd. Dat bleek overigens makkelijker gezegd dan gedaan: een trap van maar liefst 30 meter hoog brengt de wandelaar van het ene niveau naar het andere. Vanaf het uitzichtspunt kijkt men over en in de groeve naar de 50 meter hoge steilwanden en de diep gelegen groevebodem.

Dynamisch

De diepe ligging van de mergelgroeve zorgt voor een eigen dynamiek en klimaat. Op de loodrechte mergelwanden heeft weer en wind vrij spel. Regelmatig vallen brokken steen met denderend geraas naar beneden in de groeve. De zon speelt weer een heel andere rol. Door de diepe ligging is de instraling intens en wordt de warmte lang vastgehouden. In de schaduwrijke boshellingen heerst juist een koel en vochtig klimaat. Dat resulteert in de aanwezigheid van vele bijzondere planten en dieren. Afwisseling alom dus.

Rijke natuur

Om deze rijke natuur in stand te houden en er voor te zorgen dat de groeve niet dichtgroeit met bos, loopt er een kudde Nederlandse landgeiten. Door hun graasgedrag houden de geiten de struik- en bosvorming binnen de perken. Dit deel van de groeve is normaal voor het publiek afgesloten en alleen toegankelijk tijdens dze speciale door Het Limburgs Landschap georganiseerde excursies.

Verplichte aanmelding

Voor deelname aan deze excursie dient u zich aan te melden via www.limburgs-landschap.nl/kalender. [let op: vol=vol]. De excursie start op 6 augustus om 10:00 uur [ook excursies op 20 en 28 augustus] vanaf de parkeerplaats bij Uitspanning de Nachtegaal, Gemeentebroek 6 in Meerssen. In de Curfsgroeve zijn geen wandelpaden aanwezig, goede wandelschoenen zijn verplicht en een wandelstok kan handig zijn om de balans te bewaren. Deze wandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Honden zijn bij deze excursie niet toegestaan.

Reacties

Cookieinstellingen