Fortuna Sittard verliest eerste competitieduel van AFC Ajax

<em>Burak Yilmaz legt aan voor de 2-3</em>
Burak Yilmaz legt aan voor de 2-3

Fortuna Sittard speelde zaterdagmiddag de eerste competitiewedstrijd van het seizoen thuis tegen landskampioen Ajax.

Met 11.863 toeschouwers was het Fortuna Sittard stadion aan de Milaanstraat in Sittard op enkele plaatsen van vakantiegangers na zo goed als volledig gevuld. De sfeer was geweldig en het weer uitstekend.

Fortuna Sittard maakte van meet af aan duidelijk dat het allesbehalve van plan was om Ajax een makkelijke middag te bezorgen. Er werd fanatiek verdedigd en gestoord en dat leidde in de zesde minuut dankzij Tirpan tot balverlies bij Bergwijn. Duarte pikte de bal op en speelde Ferati aan die vervolgens een prima dieptepass gaf op Gladon. De spits verschalkte vervolgens Ajax-doelman Pasveer en bracht Fortuna Sittard daarmee aan de leiding.

Ajax was vanzelfsprekend de bovenliggende ploeg, maar slaagde er niet in om veelvuldig balbezit te vertalen naar grote kansen. Er stond altijd wel een Fortunaspeler in de weg.

Na rust keerden Berghuis en Schuurs niet terug bij Ajax. Voor hen kwamen Klaassen en Brobbey in het veld. Fortuna Sittard begon ongewijzigd aan de tweede helft. Daarin zette Ajax binnen amper vijf minuten orde op zaken. Eerst was Taylor trefzeker (48’) en drie minuten later keek Fortuna tegen een achterstand aan door een treffer van Rensch. In de 62e minuut verdubbelde Brobbey de Amsterdamse marge en daarmee leek de wedstrijd wel gespeeld. Aan de 1-2 en de 1-3 hing een zweem van buitenspel, maar de VAR keurde beide doelpunten goed.

In de 66e minuut maakten Burak Yilmax en Iñigo Córdoba hun competitiedebuut bij Fortuna Sittard. Rodrigo Guth en Dogan Erdogan deden dat al vanaf het beginsignaal. Steven Bergwijn leek in de 62e minuut zijn eerste competitietreffer voor Ajax te scoren, maar zag deze na tussenkomst van de VAR ditmaal wel afgekeurd worden wegens buitenspel.

Bij een vrije trap voor Fortuna Sittard bewees Yilmaz zijn kwaliteiten. Hij lepelde de bal fraai over de muur en liet Ajax-goalie Pasveer kansloos. In de resterende speeltijd en de extra tijd kwamen beide ploegen niet meer tot scoren.

Opstelling Fortuna Sittard: Yanick van Osch, Mickaël Tirpan, Rodrigo Guth (78’ Ivo Pinto), Dimitrios Siovas, George Cox, Deroy Duarte, Arianit Ferati, Dogan Erdogan (66’ Iñigo Córdoba), Mats Seuntjens, Paul Gladon en Tijjani Noslin (66’ Burak Yilmaz).

Scheidsrechter Gözübüyük trok geel voor Mats Seuntjens, Arianit Ferati en Paul Gladon van Fortuna Sittard.

Volgende week zaterdag staat er opnieuw een zware tegenstander op het programma. Dan reist Fortuna Sittard naar Enschede voor de wedstrijd tegen FC Twente. Op zaterdag 20 augustus speelt Fortuna Sittard om 18:45 uur thuis tegen SC Cambuur.