Oekraïners vierden Onafhankelijkheidsdag op Markt in Sittard

Foto: SGN

Op 24 augustus 1991 verklaarde Oekraïne zich onafhankelijk. Wat in het land zelf gisteren niet veilig kon gebeurde wel in het buitenland: de viering van Onafhankelijkheidsdag.

Precies een half jaar geleden viel Rusland het land aan. De oorlog in Oekraïne heeft tot een forse vluchtelingenstroom geleid. Miljoenen Oekraïners ontvluchtten hun land. Tienduizenden van hen belandden op zoek naar een veilig heenkomen in Nederland.

Gisteren vierden veel Oekraïners op tal van plekken in Nederland op ingetogen wijze hun Onafhankelijkheidsdag. Dat gebeurde onder meer op de Markt in Sittard. Het volkslied en liederen werden er gezongen en er werden toespraken gehouden. Een oproep voor vrede. Het was tevens een gelegenheid om de aandacht voor de oorlog in een Oost-Europees land 2000 kilometer verderop in Nederland vast te houden.

Op de terrassen rondom de Sittardse Markt was het druk. Onder gezellig geroezemoes werd het schouwspel dat zich midden op de Markt ontvouwde vanachter een drankje gadegeslagen. Op het terras was de oorlog stukken verder weg dan midden op het plein.

onafhankelijkheidsdag

Reacties

Cookieinstellingen