Gezondheidsraad: schuif in schema van vaccinaties kinderen

Foto: CC0

Kinderen zouden sommige vaccinaties wat eerder moeten krijgen en andere prikken wat later.

De bescherming wordt beter als het schema van het Rijksvaccinatieprogramma wordt aangepast, adviseerde de Gezondheidsraad woensdag. De raad stelt voor om vijf van de veertien prikken te verschuiven.

De raad raadt bijvoorbeeld aan om de tweede prik tegen bof, mazelen en rode hond veel eerder te geven. Kinderen krijgen de eerste inenting daartegen als ze 14 maanden oud zijn en de tweede prik op 9-jarige leeftijd. Volgens de raad is het beter om die laatste dosis te geven als de kinderen 2 tot 4 jaar oud zijn.

Kinderen van 9 krijgen nu ook een inenting tegen difterie, tetanus en polio. Die kan volgens de Gezondheidsraad juist beter gegeven worden als ze 14 zijn.

Een andere inenting die volgens de raad kan worden uitgesteld, is de prik voor 4-jarigen tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Die kan beter worden gegeven als ze 5 of 6 zijn, en dan alleen tegen difterie, kinkhoest en tetanus.

Baby’s van 11 maanden krijgen twee prikken, en die kunnen beter worden toegediend als ze een maand ouder zijn, vindt de Gezondheidsraad. Het gaat om de prik tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilis influenzae type b en hepatitis B, en om de vaccinatie tegen pneumokokken.

Cookieinstellingen