Officiële start Open Monumentendagen met presentatie brochure

<em>Schipperskerk</em>
Schipperskerk
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vanmiddag gaf wethouder Judith Bühler in Schipperskerk het officiële startsein voor Open Monumentendagen in Sittard-Geleen.

En waar kun je dat beter doen dan op een bijzondere plek. Plaats van handeling was de voormalige Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Schipperskerk aan het Sterre der Zeeplein, een van de vele plekken in onze gemeente die tijdens de Open Monumentendagen – op zaterdag 10 en zondag 11 september – de deuren openen.

Het oude kerkgebouw in Schipperskerk werd als openingslocatie voor de Open Monumentendagen in Sittard-Geleen gekozen, omdat de Stichting Nederland Monumentenland het voormalige kerkje samen met drie andere monumenten in Nederland heeft geselecteerd voor de landelijke videoserie Duurzaamheid duurt het langst. Deze is te bekijken op de website openmonumentendag.nl.

Duurzaamheid en duurzaam erfgoed

De werkgroep Open Monumentendag is ondergebracht bij de Federatie Historie Sittard-Geleen-Born en publiceert dit jaar de tweeëntwintigste uitgave in de Monumentenreeks van de Stichting Monografieën in het Land van Sittard, die tot stand kwam in samenwerking met erfgoed- en heemkunde-organisaties. Deze uitgave heeft als titel Duurzaam erfgoed in Sittard-Geleen meegekregen.

De titel van de brochure vloeit voort uit het – Europees – gekozen thema duurzaamheid dat centraal staat tijdens de Open Monumentendagen. Veel van ons lokale duurzaam erfgoed is op deze dagen opengesteld voor bezichtiging en rondleidingen. U kunt daarvoor op enkele tientallen locaties in onze gemeente terecht.

De werkgroep Open Monumentendag heeft ervoor gekozen om duurzaamheid, een actueel thema gelet op de energiecrisis, op een bijzondere wijze te interpreteren, zoals blijkt uit de inleiding van de brochure. “De focus ligt niet zozeer op het verantwoorde energiegebruik of de recyclebaarheid van gebruikte materialen, maar op de vraag hoe monumenten soms door verantwoord hergebruik de tand des tijds hebben weten te weerstaan én op die manier van een grote duurzaamheid zijn gebleken. Blijkbaar hebben de monumenten als gebouw – óf – vanwege de ermee verbonden geschiedenis een dergelijke kwaliteit, dat we ze duurzaam voor het nageslacht – willen – behouden Ze zijn géén producten van de waan van de dag of wegwerpartikelen, maar dragen eerder het kenmerk van een evergreen.”

De wijze waarop 34 monumenten én 2 gebieden met de status van landschappelijk erfgoed in onze gemeente duurzaam voor het nageslacht zijn behouden, is in de brochure kort en krachtig beschreven.

Vanaf zaterdag 10 september kan het boekje tijdens openingsuren bij onderstaande locaties gratis worden afgehaald:

  • Kasteelpark Born, Kasteelpark 38, Born
  • boekhandel Bruna, Markt 108, Geleen
  • leeswinkel/bibliotheek De Domijnen, Salmstraat 31, Geleen
  • Heemkundevereniging Geleen, Jupiterstraat 35a, Geleen
  • ’t Barbara Zaelke, Javastraat 1, Geleen-Lindenheuvel
  • Watermolen, Watermolenstraat 12, Grevenbicht
  • Salviuskerk, Platz 2, Limbricht
  • Pater Karel Museum, Pater Karelweg 1, Munstergeleen
  • Schipperskerk, Sterre der Zeeplein 12, Schipperskerk
  • kerken binnenstad Sittard
  • Visit Zuid-Limburg Experience Sittard-Geleen, Rosmolenstraat 2, Sittard
  • Double Tree by Hilton, Parklaan 4, Sittard
  • Boekhandel Krings, Brandstraat 23, Sittard
  • of download de brochure hier

Op de website van VVV Sittard-Geleen kunt u ook brochures die zijn uitgegeven voor deze en eerdere Open Monumentendagen downloaden.

Cookieinstellingen