Raadsfractie D66 informeert naar stand van zaken rond Schone Lucht Akkoord

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zo’n twee jaar geleden is het Schone Lucht Akkoord (SLA) tot stand gekomen door samenwerking tussen het Rijk, provincies en gemeenten.

Inmiddels zijn het Rijk, alle provincies en circa 90 gemeenten in Nederland aangesloten bij het Akkoord.

De fractie van D66 heeft op 12 januari 2022 schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W inzake het Akkoord, omdat D66 van mening is dat de aansluiting van Sittard-Geleen bij het Schone Lucht Akkoord (SLA) een zinvolle bijdrage levert aan de duurzaamheidsambities van onze gemeente en de profilering als klimaatvriendelijke stad bevordert. “Temeer omdat lokale overheden voor de uitvoering van het SLA ook gebruik kunnen maken van de subsidie: Specifieke Uitkering Schone Lucht Akkoord (SpUk SLA).”

In de beantwoording van die vragen heeft het College van B&W vermeld in voorjaar van 2022 een besluit te nemen over een deelname van Sittard-Geleen aan het SLA en de Raad hierover te informeren. Inmiddels is het najaar al in zicht en heeft de Raad nog niks vernomen. Tevens is de aanvraagtermijn voor de SpUk-subsidie, waar het College van B&W van op de hoogte is, inmiddels bijna verstreken. Deze termijn sluit namelijk op 1 oktober aanstaande.

De fractie van D66 heeft het College van B&W daarom schriftelijk gevraagd wat de stand van zaken omtrent de deelname van Sittard-Geleen aan het Schone Lucht Akkoord op dit moment is, waarom er tot heden nog geen besluit is genomen omtrent de SLA-deelname van Sittard-Geleen en waarom er is afgezien van de voorheen gecommuniceerde indicatie dat er in het voorjaar van 2022 een besluit zou worden genomen. Verder vraagt de D66-fractie waarom het College van B&W de Raad niet heeft geïnformeerd over de vertraging van de aansluiting van onze gemeente bij het Schone Lucht Akkoord en of het College denkt de deadline van 1 oktober a.s. nog te halen wat betreft de aanvraag voor de SpUk-subsidie. Zo nee luidt de vraag waarom niet en welke gevolgen dit heeft voor de deelname van Sittard-Geleen aan het Schone Lucht Akkoord?

Tenslotte vraagt de D66-fractie of en wanneer Sittard-Geleen nog wel gaat aansluiten bij het SLA en zo niet, waarom dat niet eerder is gemeld aan de Raad en hoe het College van B&W in dat geval denkt voor Sittard-Geleen een vergelijkbare gezondheidswinst (50%) door schonere lucht te behalen.

Cookieinstellingen