Petitie voor behoud bestuurscentrum Sittard aangeboden

Foto: SGN

Vanmiddag werd de petitie ‘Zitterd Oetgekleid’ voor het behoud van het bestuurscentrum in Sittard aangeboden aan wethouder Leon Geilen.

De digitale petitie werd door 1.782 inwoners ondertekend.

De opstellers van de petitie zien met lede ogen aan dat het centrum van Sittard sinds 2001 (het fusiejaar) tal van zaken heeft zien verdwijnen. Genoemd worden het ziekenhuis, de Stadswinkel, het Kantongerecht, het Waterschap, het ambtenarenapparaat van de gemeenten en alle grote bankinstellingen. “Hierdoor zijn duizenden arbeidsplaatsen en centrumbezoekers uit de stad verdwenen. Dit vertaalt zich inmiddels in forse leegstand en – zeker door-de-week – in lege straten,” aldus Zitterd Oetgekleid.

“De petitie was nauwelijks gestart toen wethouder Houtakkers zich geroepen voelde ons in een redactioneel artikel in de Limburger expliciet te beschuldigen van het zaaien van verdeeldheid en te blijven hangen in het verleden. Niets is minder waar,” zo verduidelijkten de indieners van de petitie tijdens de overhandiging ervan aan wethouder Leon Geilen. “Om onze wens te onderbouwen hebben wij slechts aangegeven welke kwaliteiten inmiddels uit onze stad zijn verdwenen. Het enige wat wij verlangen is dat uitvoering wordt gegeven aan de in het verleden gemaakte afspraken, dat het bestuurscentrum – stadhuis – gevestigd wordt in Sittard. Dit werd laatstelijk nog formeel vastgesteld in een raadsbesluit van 23 maart 2017.”

De gemeente is echter op dat besluit teruggekomen en wil uit efficiency-oogpunt niet alleen het ambtenarenapparaat, maar ook het bestuurscentrum in Geleen huisvesten. Daarmee zou, na bijna 800 jaar, de laatste binding tussen stad en bestuur uit Sittard verdwijnen. “Dit is volledig in strijd met de bij de fusie gemaakte keiharde afspraken,” aldus Zitterd Oetgekleid. Het bestuurscentrum zou volgens de indieners van de petitie dan ook onderdak moeten krijgen in het nog te bouwen Huis aan de Markt.

Wethouder Leon Geilen nam vandaag de tijd om de indieners van de petitie te woord te staan. Hij gaf aan begrip te hebben voor het standpunt van de indieners van de petitie, maar wees er ook op dat het belangrijkste lokale bestuursorgaan – de gemeenteraad – van Geleen naar Sittard verhuist zodra het Huis aan de Markt is gerealiseerd. Verder wees hij erop dat het Huis aan de Markt de functie van stadhuis heeft, in die zin dat daar ook alle officiële ontvangsten door de gemeente plaats zullen vinden.

Het ligt dan ook niet voor de hand dat het gemeentebestuur terugkomt op het besluit om het bestuurscentrum naar Geleen te verhuizen.

Op de foto boven dit bericht, v.l.n.r.: Leon Beursgens, wethouder Leon Geilen, Lilo Daniëls en Guus Daniëls.

Cookieinstellingen