Bijplaatsen tijdelijke mantelzorgwoningen steeds populairder

<em>Tijdelijke mantelzorgwoning</em>
Tijdelijke mantelzorgwoning
Foto: SGN

Regelmatig informeert gemeenteraadslid voor het CDA Jos Schlössels bij de gemeente naar mogelijkheden om het realiseren van mantelzorgwoningen te vergemakkelijken.

Om jongeren en jonge gezinnen de kans te geven om zich in hun geboortedorp te vestigen zou het een goede zaak zijn wanneer het eenvoudiger wordt om tijdelijke mantelzorgwoningen te realiseren, bijvoorbeeld in de achtertuin van de eigen woning. Daarmee wordt niet alleen de druk op de zorg verminderd, maar wordt ook de woningnood verlicht. Schlössels geeft al sinds 2017 met regelmaat aan dat het realiseren van mantelzorgwoningen een win-win optie is.

Diverse gemeenten in Limburg zien de voordelen inmiddels in en hanteren om die reden al langere tijd geen langdurige procedures meer voor het realiseren van mantelzorgwoningen. Hierdoor kunnen mensen in hun eigen dorp of wijk blijven wonen en neemt de druk op onder andere de eerstelijnszorg af, omdat er altijd wel familie en/of buren zijn die op een of andere manier eenvoudige hulp kunnen bieden waar geen zorgverlener voor nodig is.

Schlössels heeft naar aanleiding hiervan het College van B&W van Sittard-Geleen per brief gevraagd of men al beleid heeft ontwikkeld voor mantelzorgwoningen en of men zich in grote lijnen kan conformeren aan de meer eenvoudige procedures zoals die inmiddels in de gemeenten Peel en Maas, Roerdalen en Horst aan de Maas worden toegepast. Verder roept hij namens de CDA-fractie het College op om inwoners actief en uitgebreid in de Stadskrant te informeren over de mogelijkheden en de voordelen van deze woonoplossing.

Reacties

Cookieinstellingen