Herdenkingsconcert door kamerkoor Vocaal totaal

Foto: Kamerkoor Vocaal totaal

Kamerkoor Vocaal totaal & solisten onder leiding van Annemie Vallino-Ravetta verzorgt samen met Arno Kerkhof (piano en harmonium) op zondag 13 november een herdenkingsconcert in het oude Salviuskerkje in Limbricht.

Tijdens dit concert rondom Allerheiligen en Allerzielen willen de uitvoerenden tijdens een moment van bezinning stilstaan bij de dierbaren die hen zijn ontvallen, maar ook het publiek bij dit gevoel van herdenken betrekken.

Voor het programma is onder meer gekozen voor composities van de in Luik geboren César Franck, wiens tweehonderdste geboortejaar we in 2022 herdenken. Daarnaast is zijn sterfdag 8 november een mooi moment om bij stil te staan.

Franck verdiende zijn brood vooral als docent en organist. Pas rond zijn vijftigste begon hij als componist bekendheid te krijgen. Er ontstond een soort ‘Franck-school’ van leerlingen
die hem, vanwege zijn zachtaardige karakter ‘le père Franck’ noemden. Tijdens dit concert wordt ook aandacht besteed aan composities van zijn leerlingen, onder andere Henri Duparc.

In de negentiende eeuw kwam met name in Frankrijk de productie van harmoniums op grote schaal op gang, aanvankelijk vooral als saloninstrument. César Franck schreef muziek specifiek voor zijn eigen harmonium.

Arno Kerkhof bespeelt op 13 november naast de vleugel ook het drukwindharmonium. Een bijzondere eigenschap van dit instrument is de mogelijkheid om de dynamiek tijdens het spelen rechtstreeks te beïnvloeden, waardoor een grote expressiviteit mogelijk wordt.

Kamerkoor Vocaal totaal brengt onder meer een selectie uit Francks ”Les sept Paroles du Christ en Croix” ten gehore, met als bijzonder aandachtspunt het toegevoegde ‘commentaar’ van Franck op de woorden van Jezus (met fragmenten uit het Oude en Nieuwe Testament). Natuurlijk zullen pareltjes van de italiaanse meesters ook tijdens dit concert niet ontbreken.

Het Kamerkoor Vocaal totaal en de solisten studeren allen aan het Zanginstituut Vocaal totaal in Merkelbeek, gemeente Beekdaelen. Vocaal totaal biedt een totaalpakket aan met betrekking tot de scholing van vocalisten. Door het organiseren van eigen concerten biedt het zanginstituut een podium aan deze groep, zowel solistisch als in koorverband.

Zangpedagoog en mezzosopraan Annemie Vallino-Ravetta is al 35 jaar met veel plezier werkzaam in haar eigen zanginstituut. Al decennialang werkt ze op een zeer prettige manier samen met de vakbekwame pianist en organist Arno Kerkhof, een muzikale duizendpoot. Hij was prijswinnaar bij internationale concoursen, geeft orgelconcerten in binnen- en buitenland en is dirigent van vijf koren. Daarnaast is hij docent aan de muziekscholen van Maastricht en Heerlen.

Datum concert: 13 november 2022, aanvang 15:00 uur
Locatie: Oude Salviuskerkje, Platz 2, 6141 AT Limbricht; [email protected]
Entree: 12,50 euro pp contant in envelop aan te reiken bij de entreetafel
Reserveren: [email protected]of bel 0638128675
Informatie: www.vocaaltotaal.com l www.salviuskerkje.nl
Parkeren: op en in de omgeving van de Platz of op de parkeerplaats naast het kasteel

Reacties

Cookieinstellingen