Rechterlijke procedures Windpark Holtum-Noord

Foto: CC0 via Pixabay

De rijksoverheid werkt aan nieuwe regels voor de beoordeling van het effect van windturbines op de omgeving (natuur, milieu en omwonenden).

De nieuwe landelijke regels worden halverwege 2023 verwacht. In de gemeenteraad van 10 november 2021 is een motie aangenomen waarin wordt gepleit te wachten met de aanleg van Windpark Holtum Noord op de nieuwe landelijke milieuregels voor windparken. In de tussentijd lopen er enkele procedures over het windpark.

Omgevingsvergunning

Energiebedrijf Engie is verantwoordelijk voor de aanleg van het windpark. Voor de aanleg van het windpark, meer specifiek de plaatsing van drie windturbines, op het industrieterrein Holtum-Noord heeft de gemeenteraad op 8 oktober een Verklaring van geen Bedenkingen afgegeven. Een week later, op 15 oktober 2020, heeft het college de omgevingsvergunning verleend voor de aanleg van het windpark. De landelijke SDE-subsidie die het project mede mogelijk moet maken, is toegekend op 12 maart 2021. De omgevingsvergunning is verleend, daarop is geen inspraak meer mogelijk. Wel kan bezwaar worden gemaakt tegen het verlenen van de omgevingsvergunning. Dat is in dit geval ook gedaan. Bij de rechtbank in Roermond is een tiental bezwaren ingediend. Naar verwachting neemt de rechtbank pas aan het einde van het jaar de zaak in behandeling. Afhankelijk van de uitkomst kan nog in beroep worden gegaan bij de Raad van State.

Wijzigingsvergunning

Naar aanleiding van het Nevele arrest heeft Engie op 13 januari 2022 een aanvraag ‘wijziging omgevingsvergunning’ ingediend. Deze aanvraag had tot doel om (aanvullende) locatie-specifieke normen aan de vergunning te verbinden. Op 13 april 2022 heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Sittard-Geleen een weigeringsbesluit genomen ten aanzien van deze vergunningsaanvraag van Engie. Op 20 mei 2022 is een (pro forma) bezwaarschrift ontvangen van (de advocaten van) Engie tegen het weigeringsbesluit van het college. Op 17 juni 2022 is het bezwaarschrift van 20 mei 2022 ingetrokken. Het weigeringsbesluit is daarmee onherroepelijk en de procedure van de wijzigingsvergunning afgerond.

Cookieinstellingen