Zuyderland gaat Filipijnse en Indonesische verpleegkundigen inzetten

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In de strijd tegen het aanhoudend personeelstekort gaat Zuyderland onder meer goed opgeleid zorgpersoneel uit de Filipijnen en Indonesië aannemen.

Zes vakkundige en ervaren Filipijnse verpleegkundigen met verschillende specialisaties in het ziekenhuis gaan vanaf begin oktober aan de slag op drie afdelingen van Zuyderland Heerlen.

Medio november kommen 25 verpleegkundigen uit Indonesië naar Zuyderland: zij worden ingezet binnen de Zorgcentra en Thuiszorg. Gedurende vier jaar zullen zij bij de Avans+ Hogeschool studeren en werken en wonen in Sittard-Geleen. Daarna hebben zij de keuze om terug te keren naar het land van herkomst of om hier te blijven werken.

Volgens Ben Polak, hoofd Recruitment van Zuyderland, loopt Nederland achter in Europa als het erom gaat om gebruikt te maken van buitenlandse krachten. Hij geeft aan dat Nederland 3.000 verpleegkundigen met een buitenlands diploma heeft op meer dan 210.000 Nederlandse verpleegkundigen. Dit komt neer op minder dan 2%. In het Verenigd Koninkrijk ligt het percentage met 15% aanmerkelijk hoger.

De Aziatische verpleegkundigen zijn uitstekend gemotiveerd en hebben veel werkervaring, ook in het buitenland. Hoewel ze al over alle diploma’s en werkervaring in het land van herkomst beschikken, moeten ze wel hun certificering behalen voor het werken volgens de Nederlandse wetgeving en maatstaven. De verpleegkundigen en studenten zijn uitgebreid getraind en gescreend in beheersing van Nederlandse (zorg)taal en cultuur.

Met deze twee pilotprojecten vervult Zuyderland als een van de eerste organisaties in Nederland pionierswerk door zorgmigratie vanuit Azië te stimuleren. Zuyderland heeft al jaren veel vacatures voor verpleegkundigen en verzorgenden die de organisatie niet of voldoende snel ingevuld krijgt.

Cookieinstellingen