De Hypotheekshop: angst voor recessie merkbaar op woningmarkt

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

De angst voor een economische recessie laat zijn sporen na op de woningmarkt. Dat concludeert De Hypotheekshop.

De hypotheekadviseur merkt dat geldverstrekkers vaart maken met het verhogen van de rente. Vooral op leningen met een korte looptijd lijkt er sprake van “lichte paniek” gezien de verhogingen met wel 0,4 tot 0,7 procentpunt per keer.

De adviseur wijst naar een reeks ontwikkelingen die de rentestijgingen veroorzaken. Dan gaat het onder andere om de aankondiging van nieuwe renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve, in combinatie met de daling van het Britse pond en de waarschijnlijke sabotage van de Nord Stream-pijpleiding. Doordat de rentes op de kapitaalmarkt stijgen gaan ook de hypotheekrentes omhoog.

Zeker vijftien aanbieders zouden hun rente deze week meermaals hebben verhoogd. Ook de termijn waarop de renteverhogingen worden doorgevoerd liggen hoger dan gebruikelijk. In sommige gevallen gaat de renteverhoging de dag na de aankondiging al in.

Verder merkt De Hypotheekshop dat rentes op leningen met een looptijd van 5 of 10 jaar de laatste weken harder stijgen dan de rentes op hypotheken met een looptijd van 20 tot 30 jaar. Daardoor worden de verschillen tussen rentes met een lange en korte looptijd steeds kleiner. Volgens een deel van de economen is dit een voorbode van een recessie. Kredietverstrekkers voorzien juist voor de kortere termijn een groter risico en vragen daarom een hogere rente.

De gemiddelde rente staat momenteel op 4,28 procent en zal eind deze week mogelijk op 4,4 procent uitkomen. Een jaar geleden ging het met een gemiddelde rente van 1,42 procent nog om de laagste rentestand ooit.

Cookieinstellingen