Onthulling vernieuwde monument De Sjtein van Sjtokkem

Foto: Ecrevissecomité Obbicht

Ooit gehoord van ‘De Sjtein van Sjtokkem’ – de stenen van Stokkem? Het zijn de beroemdste stenen van Obbicht!

De stenen zijn een herinnering aan de kerk van het oude Obbicht, ooit gelegen in de tegenwoordige, Belgische Maasbedding. Zaterdag 1 oktober werd het hernieuwde monument op initiatief van het Ecrevissecomité Obbicht officieel onthuld.

Op de foto boven dit bericht staan de leden van het Ecrevissecomité: van links naar rechts Patrick Brouwers, Mark van Seggelen, René Kusters, Egbert de Jong, Hub Alberts, Jan Demandt en Marjo Holtland (afwezig is Wil Leurs).

De onthulling van het monument vond plaats in bijzijn van genodigden, belangstellenden, wethouder Andries Houtakkers van Sittard-Geleen, schepenen van Dilsen-Stokkem en leden van de Kunstkring Arnold Sauwen Stokkem. Het monument is een aandenken aan de verloren gegane kerk uit 1643.

de sjtein van sjtokkem

Door een alles verwoestende vloedgolf van de Maas verdwenen de kerk en het oude dorp Obbicht. Twee stenen van de kerk werden teruggevonden. Historische stenen die in 1981 een monument kregen; De Sjtein van Sjtokkem. De afgelopen jaren lag het monument er ietwat vervallen bij. Reden voor het Ecrevissecomité Obbicht om het monument flink op te knappen en het monument een waardige uitstraling te geven, zo liet voorzitter Hub Albers weten in zijn welkomstwoord. Wethouder Andries Houtakkers memoreerde aan de mooie plannen die het comité inmiddels heeft gerealiseerd, en die nog komen. Daarna was het de beurt aan Marjo Holtland, secretaris van het Ecrevissecomité die inging op de geschiedenis van de kerkstenen. In een met de nodige kwinkslagen doorspekte toespraak door een lid van Kunstkring Arnold Sauwen Stokkem, kwam onder meer de langdurige samenwerking met het Obbichtse Ecrevissecomité aan bod. De bijeenkomst werd muzikaal omlijst door Rene Dirkx.

Stjein van Stokkem onthulling okt. 2022

De onthulling van het monument vond plaats door oud-leden van het Ecrevissecomité René Vencken en Herman Derix. Na afloop van de ceremonie vond een nazit plaats in het Törpshoes van Obbicht.

Ecrevissecomité Obbicht

Het Ecrevissecomité is in 1977 opgericht om het cultuurhistorisch erfgoed in Obbicht te koesteren en te behouden. Het hernieuwde monument is daar een mooi voorbeeld van. Er is ook extra informatie over de Sjtein van Sjtokkem te vinden op het informatiebord dat naast het monument staat. Een QR-code verwijst naar een uitgebreidere tekst op de website van het Ecrevissecomité. Overigens heeft het Ecrevissecomité nog 20 andere informatiebordjes met QR-code laten plaatsen bij andere monumenten of historische panden in Obbicht. Beslist de moeite waard om ze een keer tijdens een wandeling of fietstocht te gaan bekijken! U vindt het monument op de hoek van de Broekstraat en de Maasstraat.

Cookieinstellingen