Een beter plan voor de Grote Schwienswei

Foto: Wij Schwienswei

Woensdagavond presenteerde actiegroep Wij Schwienswei in de Stadbroekermolen haar conceptplan voor de voormalige ESCS-locatie in Sittard.

De presentatie van deze derde variant (naast de twee varianten uit de Natuur en Landschapsvisie die door Bureau Verbeek werd opgesteld onder regie van de gemeente) voor de invulling van dat braakliggende terrein tussen de Schwienswei en de Sportcentrumlaan werd door ruim 80 belangstellenden – wijkbewoners, leden van verschillende gemeenteraadsfracties en andere geïnteresseerden – bijgewoond.

Kort gezegd komt de derde variant er op neer dat de natuur op de voormalige ESCS-locatie zich kan herstellen en weer wordt toegevoegd aan natuurgebied de Schwienswei. Op de locatie van zwembad De Nieuwe Hateboer moet in elk geval een openluchtzwembad behouden blijven (in verenigingsverband te exploiteren). Het binnenzwembad blijft behouden tot na de oplevering van het nieuwe zwembad in Glanerbrook. Er is plek voor een beperkt aantal tiny houses, die tevens bij zullen dragen aan de sociale controle op het terrein. Ook kan er een veertigtal betaalde camperplekken worden ingericht, net als een kleine natuurcamping. Het aanwezige parkeerterrein kan worden overdekt met zonnepanelen, die energie leveren voor het zwembad, de tiny houses, campers en het te realiseren natuureducatiecentrum. Verder moet op het terrein een circulaire uitkijktoren van zeecontainers verrijzen als ontmoetingsplek voor buurtbewoners en wandelaars.

Wij Schwienswei gaf tijdens de presentatie aan de gepresenteerde derde variant tevens graag te willen toelichten tijdens fractievergaderingen van de verschillende raadsfracties.

Wij Schwienswei is tevens de petitie ‘Kies het Beter Plan Schwienswei: natuurherstel en behoud zwembad’ gestart om van zoveel mogelijk inwoners van de gemeente steun te krijgen voor het gepresenteerde plan.

Cookieinstellingen