Standbeeld Entgen Luijten onthuld bij kasteel Limbricht

<em>Beeld ter ere van Entgen Luijten, heks van Limbricht</em>
Beeld ter ere van Entgen Luijten, heks van Limbricht
Foto: SGN

Vanmiddag is op de cour van de kasteelboerderij van Kasteel Limbricht, naast het Melkhuisje, het door kunstenares Marij Heijligers gemaakte standbeeld van Entgen Luijten onthuld.

Entgen Luijten werd vandaag exact 348 jaar geleden vermoord in de kerker van kasteel Limbricht.

Entgen Luijten was volgens de verhalen de laatste vrouw op het huidige grondgebied van Nederland tegen wie een heksenproces werd gevoerd. Recent onderzoek leverde de conclusie op dat Entgen zichzelf zou hebben gemeld om zich vrijwillig aan een heksenproef te onderwerpen, omdat ze alle laster over haar persoon beu was. Tot een proces kwam het niet, want Entgen werd na maanden opsluiting in haar cel gedood en haar lichaam werd gedumpt bij de galg bij Einighausen. Wie de dader was werd nooit bekend.

De Limbrichtse kunstenares Marij Heijligers nam het initiatief voor het project om de nagedachtenis aan Entgen Luijten te eren met een standbeeld. Daartoe diende zij een voorstel in bij de gemeente Sittard-Geleen, die instellingen, stichtingen, verenigingen en zelfstandigen in de culturele sector de kans bood om een beroep te doen op de Subsidieregeling Herstelfonds Kunst en Cultuur Sittard-Geleen, een regeling die tijdens de coronapandemie in het leven werd geroepen. De gemeente kende het initiatief een subsidiebedrag toe en de Stichting Entgen Luijten ging aan de slag om het resterende bedrag – in totaal was een bedrag van 40.000 euro nodig – bij elkaar te krijgen en slaagde in die opzet. Stichting Kasteel Limbricht en kasteelexploitant Igor Stel omarmden het initiatief voor een beeld voor Entgen Luijten eveneens van harte.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de slachtoffers van de heksenvervolging en daarbij ontbrak het in deze regio niet aan belangstelling voor de heks van Limbricht. Er werden toneelstukken over haar geschreven en opgevoerd, ze werd genoemd in tal van publicaties, Susan Smit schreef onlangs een roman rond de persoon van Entgen en binnenkort brengt de Stichting Monografieën uit het Land van Sittard het boek Dossier Entgen Luijten ‘De heks van Limbricht’ uit. Enkele maanden geleden werd op de motte, bij de ingang van het kasteel, al een borstbeeld van Entgen Luijten geplaatst, dat werd gemaakt door Ankie Vrolings-Bleilebens..

Uit alle publicaties en aandacht voor de persoon Entgen Luijten komt het beeld van een sterke en onafhankelijke vrouw naar voren, nuchter en fel gekant tegen onrecht. Een rolmodel, waaraan ook eeuwen nadat er een einde aan de heksenvervolgingen kwam nog steeds behoefte bestaat.

Marij Heijligers vertelde dat zij veertig jaar geleden eens met haar ouders op het kasteel was en dat haar vader haar toen zei: “Als er ooit een beeld voor Entgen Luijten komt, dan moet jij dat maken!” Aldus geschiedde. “Ik zie het als een eerbetoon aan een sterke vrouw. Het beeld voelt voor mij als de kroon op mijn werk.” Ze bedankte schrijfster Susan Smit, die vanwege omstandigheden vandaag niet aanwezig kon zijn. “Susan is degene geweest die mij het laatste zetje gaf om met dit project te starten,” aldus Marij Heijligers. Het beeld is gegoten bij Bronsgieterij Custers in Grathem.

onthulling beeld heks van limbricht
Onthulling beeld Entgen Luijten door kunstenares Marij Heijligers en loco-burgemeester Leon Geilen
Cookieinstellingen