Jan van Mersbergen in de bibliotheek De Domijnen over zijn nieuwe boek over Carnaval

Foto: SGN

Op woensdag 16 november om 20:11 uur gaat Jan van Mersbergen in gesprek met René Haustermans – en het publiek in de zaal – naar aanleiding van zijn nieuwe boek: Carnaval, een levensverhaal.

De entree bedraagt 3 euro inclusief koffie of thee. Voor dit boek heeft Jan van Mersbergen met veel mensen gesproken. Hij zal in Limburg op veel plaatsen zijn boek presenteren met steeds een lokale Vastelaovend-kenner. In Sittard is dit René Haustermans.

Over ‘Carnaval, een levensverhaal’

Vertel niet wat het is, maar wat het betekent.

Vraag willekeurige mensen te beschrijven wat carnaval is en je krijgt een opsomming van uiterlijke kenmerken, soms gevolgd door een ongevraagd (voor)oordeel. Om te raken aan de ziel van het fenomeen moet je een doorgewinterd carnavalsvierder zijn en ook nog kunnen schrijven. Iemand zoals Jan van Mersbergen, die weet wat carnaval met een mens doet.

In dit boek gaat hij op zoek naar de essentie van wat hij ‘ons laatst overgebleven diepgewortelde meerdaagse religieuze openluchtfeest’ noemt. Als een bevlogen gids leidt hij de lezer met humor, persoonlijke ervaringen, filosofische beschouwingen en historisch besef langs de levensfasen van carnaval.

Over Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen viert al heel wat jaren Carnaval in Venlo. Zijn roman ‘Naar de overkant van de rivier’ is al jaren een groot succes.

“Ik groeide op tussen de dijken van een Brabantse polder, een meter onder NAP. Sinds mijn negentiende woon en werk ik in Amsterdam. Voor de publicatie van mijn debuut in 2001 zei mijn toenmalige redacteur: ‘We gaan een oeuvre bouwen’. Dat heb ik altijd onthouden. Inmiddels liggen er tien romans, een novelle, onder het pseudoniem Frederik Baas drie thrillers, een bundel over mannenzaken en vaderschap, een verboeking aan de hand van een filmscript, een lesboek over het schrijven van thrillers, persoonlijke autofictie en een Gouden boekje. Mijn werk is in negen talen vertaald. Op stapel: een groot non-fictieboek over Carnaval (november 2022) en een nieuwe roman die in 2024 zal verschijnen. Van twee romans zijn de filmrechten verkocht: Naar de overkant van de nacht (Pupkin) en Morgen zijn we in Pamplona (BBC). Theatergroep Afslag Eindhoven maakte van Naar de overkant van de nacht een theatervoorstelling.”

Over René Haustermans

René Haustermans (Sittard, 1977) zingt, vertelt en schrijft. Alles wat René doet zit op het snijvlak van cultuur(-historie), kunst en levensbeschouwing. Deze unieke combinatie van disciplines maakt René, René. Hij houdt zich onder andere bezig met het bestuderen van cultuurhistorische onderwerpen. Die onderwerpen variëren van muziekgeschiedenis, tradities, devoties, personen, et cetera.

jan van mersbergen en rené haustermans met carnaval

Cookieinstellingen