Dossier Entgen Luijten – De heks van Limbricht

<em>Peter Luijten (l) en auteur Wim Donners</em>
Peter Luijten (l) en auteur Wim Donners
Foto: SGN

Zondagmiddag werd in de kasteelhoeve van Kasteel Limbricht het door Wim Donners geschreven boekwerk Dossier Entgen Luijten ‘De heks van Limbricht’ gepresenteerd.

Rond de persoon van Entgen Luijten, die wordt herinnerd als de laatste in (het huidige) Nederland vervolgde heks, zijn in de loop der jaren diverse boeken en artikelen verschenen. Daarin werd een beeld geschetst dat niet helemaal en soms zelfs helemaal niet conform de werkelijkheid was. Dat had vooral te maken met onvolledige of niet juist geïnterpreteerde bronnen. Het leidde tot mythevorming rond haar persoon.

Donners zegt daarover in zijn boek: “Als een verhaal maar vaak genoeg wordt doorverteld, verandert de inhoud in het algemeen, en vaak wordt die dan sappiger en/of dramatischer. Met de verhalen over het proces tegen Entgen Luijten lijkt er iets dergelijks gebeurd te zijn.”

In zijn 240 pagina’s tellende boek, dat is verschenen als deel 26 in de reeks Monografieën uit het land van Sittard (oplage 500 stuks) geeft Donners aan zich te baseren op de volledige transcriptie van de processtukken, zoals die in 2015 door Margo Muijtjens werd gemaakt. En dat heeft geleid tot een aantal constateringen die de mythe rond Entgen Luijten afbreken.

Zo blijkt uit de processtukken onder meer dat Entgen Luijten niet door de autoriteiten werd aangehouden, maar dat zij zich zelf heeft gemeld voor een proces om verlost te worden van de laster en roddels rond haar persoon. Waarom dit niet zo uitpakte als zij had gehoopt wordt in Donners’ boek uiteengezet.

Het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan Peter Luijten, een nazaat van een broer van Entgen en zeer begaan met haar geschiedenis. Hij dankte Wim Donners voor zijn werk. Volgens Luijten heeft Donners de misinterpretaties rond Entgen uit de wereld geholpen en heeft hij daarmee Entgen bevrijd van de laster die over haar werd verteld.

Dossier Entgen Luijten ‘De heks van Limbricht’ is te koop voor 26 euro (exclusief 5 euro verzendkosten). U kunt het boek aanschaffen door 26 (of 31 euro inclusief verzendkosten) over te maken op bankrekeningnummer NL37RABO0187634831 ten name van Stichting Monografieën uit het Land van Sittard (BIC: RABONL2U). Stuur na uw betaling een e-mail naar [email protected] met daarin uw naam en (verzend)adresgegevens. Ter bevestiging van uw betaling ontvangt u een antwoordmail. Vervolgens wordt het boek zo spoedig mogelijk na verschijning aan u toegezonden. Kiest u niet voor bezorging, dan ontvangt u bericht over wanneer u het boek kunt afhalen bij boekhandel Krings (Brandstraat 23, Sittard).

dossier-entgen-luijten-omslag

Cookieinstellingen