Zondag 13 november Klaproosdag in Sittard

Foto: SGN

De jaarlijkse herdenking door het Sittards Oorlogsgraven Comité van tijdens de bevrijding in WOII in deze regio gesneuvelde militairen vindt traditioneel plaats op de tweede zondag van november.

Deze dag staat in onze gemeente ook bekend als Klaprooszondag. De herdenking sluit aan bij de nationale herdenkingsdag van gevallen soldaten binnen het gehele Brits Gemenebest, de zogenaamde Remembrance Day of poppy-sunday.

Dit jaar valt Klaprooszondag op 13 november.

Plechtige kerkdienst en kranslegging

Remembrance Day is in het Brits Gemenebest de dag waarop een hele week van plechtigheden en herdenkingen eindigt. De herdenking in Sittard bestaat uit een oecumenische dienst om 10:00 uur in de Grote Kerk (de Petruskerk).

De dienst wordt opgeluisterd door de Sittardse Philharmonie, het Petruskoor en gastmuzikanten. Doedelzakmuziek en de trompetsignalen van ‘The last post’ en ‘Reveille’ maken daarbij steeds diepe indruk. De dienst wordt altijd goed bezocht door veel nabij gelegerde Britse militairen.

Na afloop van de dienst vindt op de Britse militaire begraafplaats in Ophoven een ceremoniële kranslegging plaats, waar militaire hoogwaardigheidsbekleders, de burgemeester, oorlogsveteranen, Stichting Oorlogsgraven Comité Sittard en diverse anderen, waaronder ook schoolkinderen, op gepaste wijze hun eerbied tonen en dank betuigen aan deze buitenlandse militairen die hun leven lieten voor onze vrijheid.

Op zaterdag 12 november worden de gevallen soldaten die begraven zijn op de Algemene Begraafplaats aan de Lahrstraat in Sittard om 11:00 uur herdacht.

Cookieinstellingen