Herdenkingen rond Klaproosdag 2022

<em>Wethouder Houtakkers legde een bloemstuk namens de gemeente Sittard-Geleen.</em>
Wethouder Houtakkers legde een bloemstuk namens de gemeente Sittard-Geleen.
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Zondag 12 november wordt in Sittard Klaproosdag gevierd. Daarbij worden de Britse soldaten herdacht die in onze regio sneuvelden tijdens de bevrijding in WOII.

Vanochtend om 11:00 uur vond bij de twintig Britse oorlogsgraven op het gedenk- en begraafpark aan de Lahrstraat een eerste herdenking plaats. Daarbij waren familieleden van enkele gevallen militairen aanwezig. De plechtigheid werd bezocht door Britse militairen, een vertegenwoordiger van de oud strijders, een vertegenwoordiger van de gemeente Sittard-Geleen en stichting Oorlogsgravencomité Sittard.

Voor het eerst namen ook leerlingen van de aan het Vista College gegeven Veva-opleiding plaats. Dat is een MBO-opleiding tot Aankomend onderofficier grondoptreden VEVA.

Ook vanmiddag vinden nog twee herdenkingen plaats: om 14:30 uur op de Protestantse begraafplaats in Grevenbicht en om 16:00 uur op de R.K.-begraafplaats in Born.

Zondagochtend vindt in de Grote Kerk in Sittard om 10:00 uur een oecumenische herdenkingsdienst plaats en aansluitend, om 11:30 uur, vindt op de Britse militaire begraafplaats aan de Haagstraat/Kromstraat de jaarlijkse kranslegging plaats.

klaproosdag
Een peloton Veva-leerlingen vormde een erewacht achter de Britse graven.
Cookieinstellingen