Een nieuwe Marot, een nieuwe Stadsprins én een nieuwe Vorst Marot

<em>Bekendmaking nieuwe Vorst Marot door Grootvorst Frits I</em>
Bekendmaking nieuwe Vorst Marot door Grootvorst Frits I
Foto: SGN

“Oppe Mert dao is get los!” Deze strofe uit een bekend Sittards carnavalsliedje was zaterdagavond 12 november zonder meer van toepassing tijdens de eerste Alaaf-trap op de Markt in Sittard.

Sinds 2019 is er op de achtergrond veel gebeurd in het Marotteriek. Onder Vorst Marot Jan I werd een serieuze crisis binnen de Marotte omgebogen in nieuw elan en een nieuwe ambitieuze koers.

Vrijdagavond, op de elfde-van-de-elfde, werd de heer Jos Nohlmans geïnstalleerd als jongste lid van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd, nadat geruime tijd eerder al Leon Beursgens, Sjef Schurgers, Harry Horn, Leon Kaminski, Sam Verbeek, Mark Verblakt, Patrick Werdens, herintreder Maurice Indemans en Joep Wijnands zich aan de stadscarnavalsvereniging hadden verbonden. Op die dag werd ook bekend dat er een einde komt aan het Vorstschap van Jan Janssen.

En zaterdagavond, na het uitroepen en presenteren van Ruud Rousseau als negentigste stadsprins van Sittard, werd bekendgemaakt wie Jan Janssen gaat opvolgen als Vorst Marot. Dat wordt Joep Wijnands, in het Sittardse allerminst een onbekende. De oud-prins (1993), fervent tubaspeler, lid van de inmiddels met pensioen gegane kapel Blauwe Maondig en ondernemer is tevens Ridder in de Orde van de Pappegey en daarmee als carnavalist ‘pur sang’ gezegend met een enorme drive voor het in stand houden van de Zittesje Vastelaovend. Wijnands wordt de 21e Vorst Marot in de historie van Sittardse stadscarnavalsvereniging.

De eerste Alaaf-trap – zoals deze openlucht carnavalszitting als opening van het nieuwe carnavalsseizoen in Sittard is gedoopt – mag zonder meer een succes worden genoemd. Veel nieuwsgierigen kwamen op het evenement af, want iedereen wilde weten “wae wurt noe óze prins?”. De nieuwe hoogheid werd vermomd als Pappegey, zittend in de spotlights op een troon op een platte wagen vanaf de Stationsdwarsstraat naar de Markt gereden. Daar duurde het tot 21:11 uur voordat hij zijn masker af mocht doen. In de tussentijd kreeg het publiek op grote Ledschermen op de Markt hints over zijn naam en traden diverse artiesten op.

grote onbekende

alaaf-trap 2022

Cookieinstellingen