Zittesje Revuu Oukouk vanavond in première in Toon Hermans Theater

Foto: Guus van Eck

Maandenlang is ernaartoe gewerkt en vanavond is het zo ver: Oukouk, de nieuwe Zittesje Revuu, gaat in première in een vol Toon Hermans Theater in Sittard.

“Oukouk is het Red Bull van de jaren zestig van de vorige eeuw”, zo zei scriptschrijver en een van de hoofdrolspelers Sjef Schurgers tijdens de presentatie van de naam van de nieuwe revue in februari van dit jaar. Het is niet de eerste keer dat het script van de Zittesje Revuu – een driejaarlijkse productie – aan het brein van Schurgers is ontsproten: hij presteerde dat vóór Oukouk al zes keer eerder. Zijn echtgenote Nicole Schurgers-Op den Kamp is ook ditmaal weer de regisseur. Het is de vijfde keer in de historie van de Zittesje Revuu dat zij het script vertaalt naar het acteerwerk op het toneel en nauw betrokken is bij de keuze van de kostuums, het geluid, de decors en changementen. Het koppel drukt daarmee al jaren een successtempel op de Zittesje Revuu.

Toch blijft het altijd weer spannend: hoe zal het publiek de nieuwste Zittesje Revuu ontvangen? Het publiek verwacht er op voorhand alvast het allerbeste van, want de grote zaal van de schouwburg zit tijdens de negen geplande voorstellingen steevast grotendeels vol. Voorgaande edities trokken steevast ruim 6.000 toeschouwers en dat zal ditmaal niet anders zijn.

De verhaallijn van Oukouk kan kernachtig worden samengevat met de Franse uitdrukking: l’histoire se répète. Momenteel wordt het stadspark in Sittard voor de derde keer gerenoveerd, in 1959 werd dat voor de tweede keer gedaan. Ook toen deden complottheorieën de ronde. In 1959 werd de stadsschouwburg geopend, die afgelopen jaar het Toon Hermans Theater werd gedoopt. Vorig jaar werd besloten om Sittards steen des aanstoots – het voormalige pand van V&D aan de Markt – te slopen, in 1959 besloot de gemeenteraad tot sloop van het voormalige stadhuis, dat vervolgens in 1966 tegen de vlakte ging. In die jaren was Sjra Houtakkers wethouder, nu is dat zijn zoon Andries. Toen hadden we Oukouk, nu Red Bull.

De Zittesje Revuu wordt allerminst een nostalgische terugblik naar vroeger – ‘toen zogenaamd alles beter was’ – maar trekt wel parallellen tussen nu en een halve eeuw geleden.

Want, zoals gezegd, de geschiedenis herhaalt zich.

Speeldata Oukouk op de volgende vrijdagen-zaterdagen-zondagen: 18-19-20* november, 25-26-27* november en 2-3-4* december. Aanvangstijd op vrijdagen en zaterdagen om 20:00 uur, op zondagen om 14:30 uur. Entreeprijs €29,50. (* entreeprijs voor kinderen tijdens zondagen €17,50).

Cookieinstellingen