Limburgs Eige Daag bij Gilde de Graven

Foto: CC0

Limburgs Eige Daag: een eigen dag voor Limburgers, die moest er volgens vier rasechte Limburgers komen.

Zij hebben nu de Limburgse Eige Daag (LEI) in het leven geroepen. Op 15 december wordt de eerste LEI gehouden. Het is een initiatief van Bart Storcken uit Heerlen, Ivo Joosten uit Kessel, John Teeuwen uit Beringe en Ralph Bongaerts uit Roggel. En Gilde De Graven haakt in op dat initiatief.

Nieuw initiatief

Het moet een dag zijn waar aandacht is voor Limburgse cultuur, muziek, dialect en eten. Mede-initiatiefnemer Ivo Joosten: “Er zijn veel typische Limburgse evenementen en gebruiken. Maar er is geen moment om één dag per jaar erboven te hangen en te denken: waat sjoon eigeluk waat wae allemaol same doon. Amerika heeft Independence Day en in Frankrijk hebben ze Quatorze Juillet. Laten we op onze manier op een vaste dag in het jaar stilstaan bij alles wat Limburg uniek maakt.”

Wat doet Gilde de Graven op die dag?

Op 15 december moet daarbij stilgestaan worden. Juist een aparte dag, zeker in december, waarin toch veel mensen elkaar ontmoeten, geeft de mogelijkheid om eens stil te staan bij onze Limburgse taal en cultuur.

Gilde De Graven wil voortborduren op de eerste geslaagde Dialekmiddig die op 13 oktober jongstleden samen met de Sjrieverskrink van Veldeke georganiseerd is.

De organisatoren hopen op 15 december veel mensen te ontmoeten met ideeën én de mogelijkheden om deze ideeën werkelijkheid te laten worden. Daarom de uitnodiging om op die dag om 14:30 uur in Munstergeleen te zijn, waar we na een Limburgs keteerke met alle aanwezigen in gesprek gaan. Wie doet mee?

Schrijf je wel in via de website van Gilde De Graven, want men wil graag weten op hoeveel mensen gerekend kan worden. Er zijn geen kosten mee gemoeid, maar als je na afloop rond 16:00 uur in de bar nog ein pötje beer of get angesj wil gebruiken, dan is dat voor eigen rekening.

Stimuleer het gebruik van dialect

Met name kinderen en jongeren moeten zich vrij voelen om het dialect te gebruiken. De verschillen in de diverse dialecten zijn net leuk en moeten niet de reden zijn om dan maar op ABN over te gaan. Veer versjtaon ôs toch allemaol en schrijven ga je in de loop der tijd wel leren, als je dat wil. Het begint met het gebruik dat gestimuleerd moet worden. De wiësheid van LEI: “Asse ut kins laeze moogse ut sjrieve wiesse wils”.
Op de speciale website vanlei.nl kunnen Limburgers tips vinden wat ze 15 december kunnen doen. “Om ons iets trotser als Limburger te voelen.”

Cookieinstellingen