Decemberopenstelling voormalig NAVO Hoofdkwartier Maastricht

Foto: © Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Het geheime ondergrondse hoofdkwartier van de NAVO bij Maastricht werd in 1992 gesloten.

In de tijd van de Koude Oorlog werd vanuit dit hoofdkwartier de luchtverdediging in de noordelijke helft van West-Duitsland aangestuurd.

Opening Pilot Briefing Facility

In december zijn er extra rondleidingen door de Bosberg, het deel van de Cannerberg waarin het geheim ondergronds hoofdkwartier van de NAVO was gevestigd en daar is nu een nieuw onderdeel aan toegevoegd, de Pilot Briefing Facility.

Koude Oorlog

In 1992 werd het complex ontruimd omdat de dreiging van de Koude Oorlog was verdwenen, maar het thema lijkt nu weer actueler dan ooit. Sinds 2012 is er een enthousiaste vrijwilligersgroep van Het Limburgs Landschap actief die rondleidingen verzorgt. De vrijwilligers proberen bezoekers een beeld te schetsen van wat er zich tijdens de Koude Oorlog in dit deel van het gangenstelsel heeft afgespeeld.

Pilot Briefing Facility

De Cannerberg is de plek waar de tijd van de Koude Oorlog centraal staat. Afgelopen jaren is er door de vrijwilligers hard gewerkt aan verdere inrichting en is uit de bunkers van de Britse militaire basis RAF Brüggen een Pilot Briefing Facilty overgebracht naar de Cannerberg in Maastricht en daar opgesteld. Brüggen is een van de vliegvelden die binnen de commandostructuur onder het voormalig NAVO hoofdkwartier vielen. In dergelijke bunkers verbleven de piloten van de gevechtsvliegtuigen en kregen zij de laatste instructies die nodig waren voordat ze in oorlogsomstandigheden een missie startten. De PBF geeft op een historisch verantwoorde manier een sfeerbeeld van de omstandigheden op die vliegvelden en voegt zo weer een nieuwe dimensie toe aan de presentatie in de Cannerberg.

Decemberopenstelling

In december zijn er in de ‘NAVO-berg’ extra publieksexcursies in de weekenden van 10-11 en 17-18 december en op woensdag 28 december, ook naar het nieuw ingerichte deel van de militaire basis RAF Brüggen. Voor 7 euro per persoon kunt u een ticket kopen op www.limburgs-landschap.nl/kalender. Een enthousiaste groep gidsen, waaronder veel oud-medewerkers, staat voor u klaar om de Koude Oorlog te laten (her)leven.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen