NVWA: webwinkels voldoen vaak niet aan regels alcoholverkoop

Foto: CC0 via publicdomainpictures.net

Onlinewinkels voldoen in het merendeel van de gevallen niet aan de wettelijke eisen voor alcoholverkoop, concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een inspectie van 166 aanbieders.

Bij 106 verkooppunten bevatte het systeem om de leeftijden te controleren tekortkomingen. In zestien gevallen werd er zelfs helemaal geen leeftijdscontrole gedaan.

Voor de verkoop van alcohol zijn in juli vorig jaar strengere regels ingevoerd. Zo moet een website waarop alcohol wordt verkocht, vragen om de leeftijd van de consument voordat de bestelling is afgerond. Ook moet de winkel vermelden dat de leeftijd van de consument wordt gecontroleerd als de drank wordt afgeleverd.

De NVWA heeft boetes van minstens 1360 euro opgelegd aan de verkooppunten waarbij helemaal geen leeftijdsverificatiesysteem aanwezig was. De andere gevallen die niet volledig voldeden aan de nieuwe regels heeft de NVWA een waarschuwing gegeven.

Ook heeft de voedselautoriteit 92 boetes opgelegd aan winkels die alcohol verkochten met hogere kortingen dan zijn toegestaan in de nieuwe alcoholwet. De maximale korting ligt op 25 procent. De boetes werden vooral opgelegd aan bedrijven die kortingen aanboden tussen de 25 en 40 procent.

Verder kondigt de NVWA aan gericht te gaan controleren bij populaire alcoholverkopers onder jongeren, zoals bierkoeriers. Ook wil de autoriteit vaker fysiek naar winkels om te controleren op te hoge kortingen voor drank.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen