Ontwikkelingen rond vernieuwbouw Glanerbrook

<em>Luchtfoto Glanerbrook augustus 2020</em>
Luchtfoto Glanerbrook augustus 2020
Foto: © Wielerbaan Geleen

Vanwege de flink hoger geraamde kosten dan eerder voorzien is de vernieuwbouw van Glanerbrook de afgelopen maanden een aantal keren in het college en de gemeenteraad besproken.

Het college van B&W heeft nu de verenigingen die in Glanerbrook in Geleen hun thuisbasis hebben in een mail geïnformeerd over de ontwikkelingen rond de geplande vernieuwbouw van het sportcomplex.

Daarin legt het college uit met een voorstel richting de gemeenteraad te komen waarin wordt teruggegaan naar wat in 2017 is gebruikt als de basis: wel nu besluiten over de uiterst noodzakelijke en energiebesparende aanpassingen in de basisvoorziening van het sportcomplex en in het voorjaar van 2023 alsnog de discussie voeren over de investering in de bovenregionale functies (vijftigmeter bad en buitenijsbaan). Dit voorstel wordt op 15 december 2022 in de gemeenteraad besproken.

Voor de zwemverenigingen betekent dit, dat als de gemeenteraad mee gaat in dit voorstel, het vooralsnog onzeker blijft of en wanneer het vijftigmeter bad gerealiseerd gaat worden.

“Dit heeft consequenties voor u als watersportverenigingen,” aldus het college van B&W. “Wij hebben daarom direct na besluitvorming in het college besloten dat we met deze brief/mail jullie als watersportverenigingen zo snel mogelijk op de hoogte stellen hierover.”

Voor de raadsstukken voor de raadsvergadering van donderdag 15 december verwijst het college naar het gemeentelijk informatiesysteem. Onder agendapunt 14.B Realisatie vernieuwbouw Sportpark Glanerbrook en Landschapspark Burgemeester Damenpark zijn alle bijbehorende stukken te vinden.

In een memo aan de gemeenteraad laat het college weten dat er nog geen aanvullend gesprek is ingepland om het voorstel aan de verenigingen toe te lichten. Op 14 december staat wel een overleg ingepland met de Limburgse Schaatsvrienden.

Tijdens de raadsrondevergadering van donderdag 1 december jongstleden tekende zich een kleine meerderheid af voor het collegevoorstel om de vernieuwbouw van Glanerbrook in delen uit te voeren. Het voorstel lijkt te kunnen rekenen op steun van de twee coalitiepartijen gob en CDA.

De oppositiepartijen staan echter zeer kritisch tegenover het steeds duurder wordende in twee stukken verdeelde project. Daarbij speelt het gebrek aan informatie een grote rol. Meerdere partijen eisen dan ook dat, voordat er een beslissing wordt genomen, alle gevraagde informatie beschikbaar moet zijn. Zowel de Rekenkamer als een groep raadsleden van de oppositie verricht momenteel nog onderzoek. Verder wordt het college opgeroepen om zich extra in te spannen om provinciale, landelijke of Europese subsidies binnen te halen.

Cookieinstellingen