Patiënten soms overgeplaatst door griepdrukte in ziekenhuizen

Foto: © Bjorn de Hoog

Ziekenhuizen hebben het zo druk met de zorg voor patiënten met griep of het RS-virus, dat ze soms mensen moeten overplaatsen naar andere ziekenhuizen in dezelfde regio.

Dat moet voorkomen dat de zorg over een tijd vastloopt. Het is nog niet nodig geweest om mensen naar andere delen van het land te brengen en het is ook niet duidelijk of dat later wel noodzakelijk is, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar aanleiding van een bericht in het AD.

Nederland kampt deze weken met de grootste griepgolf sinds het voorjaar van 2020, in het begin van de coronapandemie. “Op dit moment is het passen en meten in de ziekenhuizen. In de winter is het vaker extreem druk, maar de combinatie van griep, RS en andere virussen maakt dat de belasting nu zeer hoog is. Binnen regio’s worden oplossingen gezocht voor het geval het een ziekenhuis in een regio niet meer lukt om mensen op te nemen. Dat is normaal protocol als het extreem druk is”, aldus het LCPS.

Het centrum is in maart 2020 opgericht om coronapatiënten te verdelen over het land. Ze werden per ambulance of helikopter verplaatst om ziekenhuizen meer lucht te geven. Of ziekenhuizen nu weer patiënten moeten gaan spreiden, is volgens het LCPS “niet te voorspellen. Dat hangt af van wat er gebeurt, we kunnen niet in een glazen bol kijken.”

Cookieinstellingen