Joep Wijnands geïnstalleerd als Vorst Marot Joep I

08 jan 2023, 20:11 Nieuws
joep wijnands vorst marot
Na afloop van de prinsenreceptie van Marotteprins Ruud II volgden in het Forum in Sittard onder leiding van Grootvorst Frits I nog twee bijzondere protocollaire plechtigheden.
Daarbij trad Jan Janssen af als Vorst Marot Jan I om plaats te maken voor Joep Wijnands, die hem opvolgt als Vorst Marot Joep I.
ex vorst jan 1
Ex-vorst Jan I (Janssen)</em.
Jan Janssen werd bedankt voor de belangrijke bijdrage die hij gedurende een moeilijke periode aan de Sittardse stadscarnavalsvereniging heeft geleverd.
Zijn voorganger Frits van Beek - inmiddels als Grootvorst terug bij De Marotte - stapte op 20 juni 2018 op na een hoogoplopend intern verschil van mening over de te varen koers en het ambitieniveau van de stadscarnavalsvereniging. Vervolgens stapten om dezelfde reden een vijftal leden van De Marotte op. En aansluitend namen ook de drie 'perpluujvereiniginge' (Auwt Prinse Zitterd, Optochkommitee Zitterd en de Senaat van De Marotte) stelling tegen de nog zittende leden van De Marotte.
De resterende leden van de Marotte benaderden ondanks het wegvallende draagvlak vervolgens Jan Janssen voor het invullen van de functie van Vorst Marot. Hij werd in november 2019 geïnstalleerd, om vervolgens van 2020 tot 2022 in een carnavalsluwe coronatijd te belanden. Te vieren viel er weinig, maar hij slaagde er wel in om de crisis binnen de Sittardse stadscarnavalsvereniging te helpen bezweren.
Hij zal zich zijn vorstschap vooraf ongetwijfeld anders hebben voorgesteld, maar mag zonder meer met trots terugkijken op een even belangrijke als waardevolle bijdrage aan het carnaval in Sittard. Als ex-vorst blijft hij actief als lid van De Marotte. Verder is hij lid geworden van de Senaat van de Marotte.
Zijn opvolger Joep Wijnands heeft een bijzondere passie voor de Zittesje Vastelaovend. Hij was stadsprins in 1993 (111 jaar Marotte). Kort na zijn prinsschap was hij al eens korte tijd lid van De Marotte. Van april 2008 tot oktober 2021 was hij praeses van de Auwt Prinse Zitterd. Verder was Wijnands actief voor tal van andere aan carnaval gerelateerde zaken en evenementen, zoals - onder meer - de sponsorwerving via de Sociëté De Marotte en het Gala Prinsenbal. Hij liep mee in menige optocht en zocht daarbij altijd de interactie met het publiek op. En op carnavalsmaandag was hij vier decennia lang verbonden aan eendagskapel De Blauwe Maondig, die afgelopen jaar met pensioen ging.
Vanaf 2021 zette hij zich achter de schermen in voor De Marotte. Die plek achter de schermen is vanaf vandaag verruild voor een zeer prominente plek op de voorgrond.