Over Geleenstraat, Geleenderweg en Geleenderveldweg

Foto: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, documentnummer MIN11100D02

De openbare ruimte is vooral de afgelopen honderd jaar snel veranderd. Nieuwe wijken ontstonden, oude wegen werden verlegd en nieuwe werden aangelegd.

Op de Facebookpagina De Tuinman van Sittard-Geleen worden regelmatig berichten geplaatst waarin wordt stilgestaan bij de historie van een bepaalde straat(naam) of weg. De informatie daarover is afkomstig van Erfgoedcentrum De Domijnen. Ditmaal vormen onderhoudswerkzaamheden aan de Geleenstraat in Sittard de aanleiding om de historie van die straat nader onder de loep te nemen.

De huidige Geleenstraat was anderhalve eeuw geleden onderdeel van de Geleenderweg, zo blijkt uit de ‘staat der buurtwegen en openbare voetpaden, gemeente Sittard’ van 1875

De toen 4,5 meter brede en 715 meter lange onverharde buurtweg liep van de Molenstraat in Ophoven in zuidelijke richting naar Geleen. Toen in de jaren ‘20 van de vorige eeuw plannen werden gemaakt om Ophoven in westelijke en zuidelijke richting uit te breiden werd een deel van de weg verhard. Het verharde gedeelte kreeg de naam Geleenstraat.

Een deel van het oorspronkelijke tracé van de Geleenderweg loopt ook nog door in de wijk Beekdal. Ten zuiden van de Middenweg hebben weggedeelten van het oude tracé van de Geleenderweg de naam Geleenderveldweg gekregen.

De huidige Geleenderveldweg voert vanaf de Middenweg door het groene gebied ten westen van Munstergeleen om uiteindelijk langs het spoor uit te komen op de Beekstraat tussen Abshoven en Oud-Geleen.

Bronnen:

  • Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, documentnummer MIN11100D02
  • 165 Bestuursarchief Gemeente Sittard 1915-1930, inventarisnummer 3712, 3741, 3743
Cookieinstellingen