VDL Nedcar en VISTA college reiken 400e mbo-diploma uit behaald bij autofabrikant  

<em>176 medewerkers van VDL Nedcar kregen hun mbo-diploma</em>
176 medewerkers van VDL Nedcar kregen hun mbo-diploma
Foto: VDL Nedcar

Maar liefst 176 medewerkers van VDL Nedcar hebben zaterdag 14 januari hun mbo diploma in ontvangst genomen.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst is aan Mohamed Ali  Mohamed (43) het 400e mbo-diploma uitgereikt, behaald in de VDL Nedcar  Manufacturing College sinds de invoering van de mbo-opleidingen in 2015 op het  terrein van de autofabriek in Born. “Mijn werk is mijn hobby”, zegt de kersverse  gediplomeerde Mohamed. “Mijn werkgever en collega’s kunnen mij altijd bereiken, ik  sta altijd voor hen klaar. Behalve op dinsdag; dan ben ik op school.” VDL Nedcar en  partner VISTA college zijn trots op deze mijlpaal en het belang ervan voor zowel de  individuele medewerkers, VDL Nedcar alsook voor de regio.

Duurzame inzetbaarheid 

Duurzame inzetbaarheid (werkvermogen, inzetbaarheid en vitaliteit) draait om het optimaal  en duurzaam inzetten van medewerkers. Dit betekent dat werkgevers ervoor zorgen dat  medewerkers doorlopend over mogelijkheden en voorwaarden beschikken om productief,  gemotiveerd en gezond te kunnen werken. Onder de huidige arbeidsmarktomstandigheden  is het voor medewerkers nóg belangrijker het vermogen te ontwikkelen om hun aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt te behouden en te vergroten. Hierbij hebben regio,  bedrijven en kennisinstellingen én medewerkers een belangrijke, gezamenlijke  verantwoordelijkheid. 

Fit voor de toekomst 

Onder de noemer ‘Fit voor de toekomst’ biedt VDL Nedcar sinds 2015 samen met VISTA  college 7 verschillende mbo-opleidingen aan op niveau 1, 2, 3 en 4. Van logistiek  medewerker tot leidinggevende en van logistiek medewerker tot technisch leidinggevende en  van mechanisch operator tot technicus service en onderhoud. Rob Herber, hoofd training &  development bij VDL Nedcar: “De wereld om ons heen verandert snel, zeker in de techniek  is het belangrijk om bij te blijven en jezelf te blijven ontwikkelen. VDL Nedcar investeert hier  bewust in. We bieden medewerkers de mogelijkheid een opleiding te volgen die uiteindelijk  leidt naar een landelijk erkend mbo-diploma, waarmee medewerkers op weg kunnen,  doorgroeimogelijkheden hebben, zowel binnen als buiten ons bedrijf. Door laagdrempelige opleidingen, die medewerkers óp de werkvloer, na afloop van hun dienst kunnen volgen,  creëren we kansen. Dat zien we als onze sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid.” 

Opleidingen op maat 

VDL Nedcar heeft samen met VISTA college mbo-opleidingen op maat ontwikkeld. Een  waardevolle mix van theorie en praktijk, met onderwijsprogramma’s die volledig zijn  afgestemd op VDL Nedcar. Kennis die direct in de praktijk gebracht kan worden, maar ook  buiten VDL Nedcar van toegevoegde waarde is. “Die groei merk je heel snel”, constateert  praktijkbegeleider William Russel van de afdeling Logistiek van VDL Nedcar. “Medewerkers  krijgen meer zelfvertrouwen en zijn direct beter inzetbaar. De theorie zorgt voor meer inzicht  in processen op de werkvloer en praktijk leren ze aan onze eigen simulatielijn. Die  combinatie is heel waardevol.” 

Motivatie en inzet 

De interesse en motivatie komt vanuit de deelnemers zelf. Het volgen van een opleiding  naast het werk vraagt veel van studenten. Naast een fulltime job en hun privéleven  investeren zij ongeveer 2,5 jaar circa 10 uur per week aan hun studie. Dat valt niet altijd  mee. Sven Hofman, operationeel coördinator en docent VISTA college: “De groepen zijn  gemêleerd, ook wat betreft leeftijd. We hebben studenten van 23 jaar tot 63 jaar samen in de  klas. De één heeft misschien oudere kinderen en meer de handen vrij, andere studenten  krijgen bijvoorbeeld een kindje tijdens de opleiding. Dat vraagt om maatwerk, waarbij een  curriculum individueel met studenten wordt afgestemd. Vertragen of juist versnellen is  mogelijk. We helpen studenten om prioriteiten te stellen, stapje voor stapje te plannen.  Studenten hebben behoefte aan duidelijkheid en structuur; die bieden wij. De student zit  altijd aan het stuur.” 

Groei 

Praktijkopleider William Russel van VDL Nedcar: “Persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen  en kennis die direct in de praktijk kan worden gebracht. Daar zie je echt groei“. Studenten  zijn na afloop enorm trots op zichzelf dat ze dat felbegeerde papiertje hebben behaald. Voor  sommigen het eerste diploma. Mede daardoor krijgen ze de kans om een volgende stap in  hun carrière te zetten, binnen of buiten VDL Nedcar. “Medewerkers op weg helpen naar een  betekenisvolle plek in de maatschappij, dáár doe je het als docent uiteindelijk voor”, stelt  operationeel coördinator en docent Sven Hofman van VISTA college.

400e gediplomeerde 

Studenten zijn dankbaar voor de kansen en mogelijkheden die ze krijgen. Elke student heeft  zijn eigen verhaal. Het verhaal van de 400e gediplomeerde is een bijzonder verhaal.  Mohamed Ali Mohamed (43), is geboren in Egypte en is sinds 2014 in Nederland. In Egypte  had hij een ICT-diploma op hbo-niveau. Als nieuwe Nederlander is hij gestart met een  inburgeringscursus. Sinds mei 2018 is hij werkzaam bij VDL Nedcar en rondde hij de niveau 1 opleiding Assistent Procestechniek af. Zaterdag heeft hij zijn niveau-2 diploma Logistiek  Medewerker ontvangen. Inmiddels is hij gestart met de niveau-3 opleiding tot Logistiek  Teamleider. Deze student heeft keurig alle lessen gevolgd (100% aanwezigheid). Tijdens de  beoordelingen scoort hij regelmatig het maximaal aantal punten. Hij ziet altijd het positieve  van een situatie in, is heel oplossingsgericht en heeft oog voor zijn collega’s. “Mijn werk is  mijn hobby; mijn werkgever en collega’s kunnen mij altijd bereiken, ik sta altijd voor hen  klaar. Behalve op dinsdag; dan ben ik op school”, vertelt hij. “School vind ik heel mooi. Het is  heel leuk en belangrijk voor mij, ook om nieuwe woorden te leren. Die kan ik dan weer  gebruiken op mijn werk.”  

mbo diplomauitreiking
Mohamed Ali Mohamed, de 400ste gediplomeerde

Integrale samenwerking in de regio 

Rob Herber, hoofd training & development van VDL Nedcar: “Op de arbeidsmarkt hebben we  iedereen in de regio nodig. Dat vraagt van overheid, bedrijfsleven en onderwijs een  gezamenlijke inspanning. Onder andere om te zorgen voor een betere aansluiting van  onderwijs op de praktijk, maar ook samen inzetten op een leven lang ontwikkelen, zodat  medewerkers arbeidsfit blijven voor de toekomst.” Dit gebeurt onder andere in projecten als  Tech 2 Create en Digiwise, met aandacht voor de sociale, economische, culturele en  technologische context waarbinnen iemand een passende baan kan verkrijgen en/of  behouden.

Over VISTA college – VISTA college is dé opleider van Zuid-Limburg. Met ruim 16.000 studenten en cursisten,  1.700 medewerkers, 8 grote vestigingen en een begroting van 135 miljoen is het VISTA  college een belangrijke maatschappelijke opleidingspartner voor de (EU)regio. Onze ambitie  is een zo groot mogelijk aantal vakmensen te kwalificeren en gekwalificeerd te houden voor  de regionale arbeidsmarkt. Dit is noodzakelijk gezien de sociaal-maatschappelijke en  economische veranderingen in onze regio. 

Over VDL Nedcar – VDL Nedcar in Born is een onafhankelijke autoproducent die in opdracht van derden auto’s  produceert. Het is de enige grote autofabriek in Nederland die sinds eind 2012 deel uitmaakt  van industrieel familiebedrijf VDL Groep in Eindhoven. Momenteel werken er ruim 4.000  medewerkers. De fabriek heeft een productiecapaciteit tot maximaal 200.000 auto’s per jaar,  op basis van tweeploegendiensten. VDL Nedcar maakt gebruik van een sterk  geautomatiseerd productieproces (1.400 industriële robots). Sinds de start in 1967 rolden  ruim 5,5 miljoen auto’s (DAF, Volvo, Smart, Mitsubishi, MINI, BMW) van de productielijn in  Born. Momenteel produceert VDL Nedcar de MINI Cabrio en de MINI Countryman; van de  MINI Countryman produceren we ook de PHEV-variant.

Cookieinstellingen