Conflict rond pensioenfonds DSM

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

In een artikel in de NRC werd afgelopen week aandacht besteed aan een conflict tussen DSM en de gepensioneerde werknemers van het bedrijf.

De problemen kwamen onlangs naar buiten. Bij de grootste pensioenverhoging in 14 jaar, die mogelijk werd dankzij de sterk gestegen rente, werden de DSM-pensioenen opnieuw niet volledig geïndexeerd.

Gepensioneerde oud-werknemers van DSM voelen dat in hun portemonnee.

Onder de kop ‘De verdwenen pensioenmiljoenen van DSM’ wordt in het artikel in NRC gesteld dat het pensioenfonds van een van de rijkste van het land (in 2005) de afgelopen jaren is afgetakeld tot een van de armste.

Het fonds – totaal belegd vermogen om en nabij de 8 miljard euro – telt in totaal 27.000 deelnemers: 5.600 actieve, 12.900 pensioengerechtigden en 8.700 ‘slapers’.

President Edith Schippers, die in 2019 haar politieke loopbaan – naar nu blijkt tijdelijk – beëindigde en overstapte naar het bedrijfsleven, zou kort na haar aantreden een vertrouwelijk document over de rol van het bedrijf in de financiële problemen van het DSM-pensioenfonds achter hebben gehouden voor deelnemers in het fonds.

De oorzaak voor het achterblijven van de pensioenen van oud-werknemers van DSM zou voor een belangrijk deel zijn veroorzaakt door lage afdrachten van DSM aan het pensioenfonds. Die ontwikkeling begon rond 2006. Het gat is inmiddels opgelopen tot 1,3 miljard euro. Reden voor kritische vragen vanuit de hoek van de gepensioneerden. Een nieuwe belangenvereniging van DSM-pensionado’s dreigt met juridische stappen.

Volgens het pensioenfonds van DSM valt het uitblijven van indexatie te wijten aan de lage rente, de vergrijzing, het teruglopende aantal werknemers van DSM in Nederland en het groeiende aantal gepensioneerden – die bovendien steeds ouder worden. Volgens DSM is het bedrijf zijn verplichtingen aan het fonds altijd nagekomen.

Edith Schippers werd in 2022 president DSM Europa. In oktober vorig jaar werd zij voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker voor de VVD bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer in 2023, die na de verkiezingen van Provinciale Staten (op 15 maart aanstaande) worden gehouden. Leden van Provinciale Staten kiezen vervolgens op 23 mei de leden van de Eerste Kamer.

 

Cookieinstellingen