Open brief D66 inzake transparantie Huis aan de Markt

<em>Expositie Huis aan de Markt</em>
Expositie Huis aan de Markt
Foto: SGN

De gemeenteraadsfractie van D676 in Sittard-Geleen heeft een open brief aan het College van B&W gepubliceerd betreffende het Huis aan de Markt.

De brief is opgesteld naar aanleiding van eerder gestelde vragen rondom het Huis aan de Markt en het uitblijven van het gewenste antwoord over de inwonersenquête die over de ingediende ontwerpen voor het Huis aan de Markt is gehouden.

Hieronder leest u de door D66 verstuurde open brief.

Geacht College,

Op 8 december 2022 heeft de fractie van D66 u een veertiental vragen gesteld inzake het Huis aan de Markten de ontstane situatie hieromtrent. Allereerst wil de D66-fractie het college hartelijk danken voor de snelle en uitgebreide beantwoording van onze schriftelijke vragen die wij op 20-12-2022 mochten ontvangen. D66 snapt dat u in de tussentijd druk, zorgvuldig en nauwkeurig bezig bent om te werken aan een passende oplossing voor het Huis aan de Markt te Sittard. Omdat het Huis aan de Markt de komende decennia hét gezicht van de historische Sittardse Markt gaat vormen, wil D66 dat het proces rondom dit project in alle transparantie met de gemeenteraad van Sittard-Geleen plaatsvindt.

In een van de door D66 gestelde vragen vroegen wij u, het college, om de resultaten van de inwonersenquête openbaar te maken en deze aan de gemeenteraad te laten toekomen. Tot grote teleurstelling van de D66-fractie heeft het college hieraan geen gehoor gegeven. De gemeenteraad van Sittard-Geleen beschikt tot op heden over geen enkel overzicht van de door inwoners gegeven input voor het Huis aan de Markt. D66 vindt de argumentatie van het college – om de resultaten niet openbaar te maken – incorrect en niet valide. Temeer omdat met deze enquête meer dan 13.500 euro gemeenschapsgeld gemoeid is. D66 is van mening dat de raad, als volksvertegenwoordigend orgaan, juist in alle openheid hoort te beschikken over de inbreng van onze eigen inwoners. De gemeenteraad van Sittard-Geleen kan door middel van de resultaten van de inwonersenquête ook daadwerkelijk vormgeven aan de volksvertegenwoordigende taak die hij dient.

Politiek vertrouwen kent wereldwijd een neerwaartse trend. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 kende onze stad de laagste opkomst ooit (49,5%). Laat Sittard-Geleen de stad zijn waar we deze trend doorbreken en in alle transparantie gezamenlijk (raad en college) de waardevolle input van onze inwoners meenemen in een passend aanzien voor het Huis aan de Markt. Het college in zijn uitvoerende taak en de

Gemeenteraad in zijn kaderstellende- en volksvertegenwoordigende taak. D66 verzoekt u daarom nogmaals, middels deze open brief, om de resultaten van de inwonersenquête te verkrijgen, openbaar te maken en te delen met de gehele gemeenteraad van Sittard-Geleen.

Afsluitend wenst de D66-fractie u veel succes toe met het werken aan het nieuwe voorstel voor het Huis aan de Markt. Onze D66-fractie ziet dit voorstel, medio februari, met genoegen tegemoet en zal dit kritisch-constructief benaderen.

Hopende op uw reactie

Hartelijke groet,
D66-fractie Sittard-Geleen

Cookieinstellingen