Gemeente Sittard-Geleen onderzoekt mogelijkheden Sociaal Lokaal Energie Bedrijf

Foto: SGN

De fractie GroenLinks-PvdA heeft in samenwerking met de initiatiefnemers Toon Titulaer en Volmar Delheij het Sociaal Lokaal Energie Bedrijf geïntroduceerd bij de gemeenteraad van Sittard-Geleen.

Daaraan voorafgaand werd het Sociaal Lokaal Energie Bedrijf gepresenteerd aan woningcorporatie ZOwonen. Op basis van een aangenomen motie onderzoekt de gemeente nu de mogelijkheden en zal de gemeenteraad daarover informeren.

Kim Schmitz, raadslid GroenLinks-PvdA: “De gemeente staat voor fikse uitdagingen op het gebied van energietransitie en bestaanszekerheid. Een Sociaal Lokaal Energiebedrijf zorgt voor een beter betaalbare elektriciteitsrekening voor onze inwoners, houdt geld binnen de regio en draagt bij aan de grootschalige opwek van duurzame energie. Zo zal een huishouden dat in september 2022 tegen de toen geldende marktprijzen een energiecontract moest afsluiten tot 500-750 euro per jaar besparen wanneer ze elektriciteit kunnen kopen via het Sociaal Lokaal Energiebedrijf. Het is een voorbeeld, maar stel je voor wat dit doet als 40.000 huishoudens lid worden van het bedrijf. Dan zouden we jaarlijks zo’n 30 miljoen euro binnen de regio houden in plaats van weg te laten vloeien naar de grote energiebedrijven die vooral in het buitenland gezeteld zijn.”

Diederick Barendsz, conceptontwikkelaar bij ZOwonen: “In de sociale huur is energiearmoede een zeer zorgelijk onderwerp. De woningcorporatie is bereid verschillende opties te verkennen om huurders te helpen, waaronder deze.”

Het Sociaal Lokaal Energie Bedrijf is een coöperatie zonder winstoogmerk dat bij de start alle sleutels en licenties heeft om te mogen handelen op de energiemarkt, een leveringsvergunning heeft voor groot- en kleinverbruik en een administratie kan voeren. Van huishoudens tot MKB, iedereen kan lid worden en heeft daarmee gelijkwaardig zeggenschap én profijt. Initiatiefnemer Toon Titulaer: “Nieuwe mogelijkheden ontstaan als de organisatie van de huidige (geliberaliseerde) energiemarkt wordt veranderd door in lokale oplossingen te denken. Van eindgebruiker tot investeerder, een Sociaal Lokaal Energie Bedrijf levert profijt op voor iedereen die er onderdeel van is.”

Mede-initiatiefnemer Volmar Delheij: “Dit energiebedrijf is volstrekt onafhankelijk. Er zijn energieleveranciers die zeggen geen winstoogmerk te hebben maar op de achtergrond gewoon zakendoen met partijen die wél winst maken via dit bedrijf. Dan betaalt de consument nooit de laagste prijs en de producent van duurzame energie zoals energiecoöperaties krijgen nooit de beste prijs. Ook al krijgen deze 50 euro per aangebrachte klant van hun dienstverlener of de klanten op het einde van het jaar een bonus van 50 euro van hun leverancier. Bij ons gaat het om een veel groter voordeel. Minstens het tienvoudige. Bovendien kunnen wij in tegenstelling tot wat andere duurzame energiebedrijven zeggen de lokaal opgewekte energie ook echt lokaal beschikbaar houden omdat we zelf over alle sleutels tot de markt beschikken.”

Bij de behandeling van de motie in de gemeenteraad is afgesproken dat het college haar bevindingen in maart 2023 in de aanloop naar de Kadernota bespreekt.

Cookieinstellingen