VSV-postzegel 2023: Helenakapel (Sint-Agnetenberg Plakstraat)

Foto: VSV

Op 19 maart wordt het naamfeest van Sint Jozef gevierd. Vanaf 2010 geeft Vereniging Sittards Verleden (VSV) tijdens de Sint Joepmarkt een postzegel uit.

Omdat 19 maart in 2023 op een zondag valt is de Sint-Joepmarkt (dus ook de postzegelverkoop) verplaatst naar maandag 20 maart.

Dit jaar is op de zegel een afbeelding te zien van het interieur van de Helenakapel, de kapel behorende bij het klooster Sint-Agnetenberg in de Plakstraat. Het is voor het eerst dat op een VSV-postzegel een interieur wordt afgebeeld. En wel omdat het zo uniek is. De kapel dateert uit 1700, en het interieur is compleet bewaard gebleven zoals dit destijds is ingericht, dus met hoofdaltaar, zijaltaren, communiebank, preekstoel en lambrisering.

Samen met het een paar decennia oudere interieur van de St.-Michielkerk op de Markt beschikt Sittard zo over een uniek duo kerkinterieurs van Dominicanen (Markt) uit de 17e eeuw en Dominicanessen (Helenakapel) uit het begin van de 18e eeuw. Niet voor niets zijn beide rijksmonumenten. En niet voor niets is bij de omschrijving van monumentale kapel uitdrukkelijk het interieur beschreven en beschermd.

Vorig jaar gebruikte een journalist de opmerking: “deze zegels zetten Sittard op de kaart”. Duidelijker kan het niet gezegd worden.

Velen van ons herinneren zich de kersttijd, als de kapel opengesteld werd voor het publiek. Vooral voor de jeugd was het “knikkende engeltje” bij de stal dan een attractie op zich.

De postzegel toont zoals gezegd het interieur van de kapel. De zegel is uitgevoerd in zwart-wit om de details beter tot hun recht te laten komen.

De postzegels zijn zoals gebruikelijk tijdens de Sint-Joepmarkt te koop bij de VSV-stand in het Mariapark en na 20 maart bij Drogisterij Oukouk in Munstergeleen.

Prijzen

  • Vel met 10 postzegels: € 10,00
  • Eerstedagenveloppen: € 4,50 per stuk met 2 zegels en datumstempel
  • Gelegenheidsenveloppen: € 3,00 per stuk met 1 zegel
Cookieinstellingen