Lezingencyclus over de Camino naar Santiago de Compostela

Foto: SGN

De traditionele pelgrimstocht werd te voet afgelegd, maar er zijn ook andere opties te paard of op de fiets.

Gilde De Graven organiseert vanaf 29 maart een lezingencyclus van 3 avonden om leuke en interessante ervaringen uit te wisselen en tips en aanbevelingen te geven voor de mensen die van plan zijn de tocht te gaan doen.

Wie de Camino bijvoorbeeld al fietsend verkent, kan evenals de wandelaar een Compostela, het officiële certificaat van de Camino bedevaart, ontvangen. De pelgrim moet dan wel op zijn minst de laatste tweehonderd kilometer van de Camino de Santiago fietsen – twee keer zo ver als wandelende pelgrims.

Bovendien is het de bedoeling elke dag een stempel in het pelgrimspaspoort te verzamelen en de laatste 100 kilometer 2 stempels per dag.

Ervaringsdeskundige Frans Schepers uit Sittard kan boeiend vertellen over zijn ruime ervaringen op het netwerk van paden, die allemaal naar Santiago voeren. Maar naast de verhalen en de uitwisseling van ervaringen geeft Frans, zoals gezegd, ook de nodige praktische uitleg voor mensen die overwegen een pelgrimstocht richting Santiago de Compostela te gaan maken. Inclusief enkele Spaanse en of Franse uitdrukkingen zoals de verschillende benamingen voor een kop koffie, een broodje bestellen, begroetingen enzovoort.

Wat komt in 3 avonden aan bod? Om te beginnen kennismaken, de diverse camino’s bespreken en welke keuze voor de eerste keer verstandig is. Uiteraard komt de voorbereiding en training aan bod. De tweede avond gaat vooral over de uitrusting, het schoeisel en de heen- en de terugreis. Natuurlijk wordt ook stilgestaan bij het gebruik van de Credential (het pelgrimspaspoort) en bij het ophalen van de Compostela. De derde avond staat in het teken van de reis zelf: de overnachtingen, de rustpauzes, eten en drinken én tenslotte de aankomst en het verblijf in Santiago en de mogelijkheden voor een vervolg naar Fisterra of Muxia.

De avonden worden gehouden op 29 maart, 5 april en 12 april 2023 van 19:00 tot 21:00 uur met een korte pauze. Inschrijven kan via de website van Gilde De Graven en de kosten voor 3 avonden bedragen 15 euro per persoon.

Cookieinstellingen