Update weekcijfers over corona in gewijzigde vorm

Foto: CC0 Pete Linforth via Pixabay

Met het loslaten van de adviezen rond (zelf)testen en de sluiting van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-teststraten, zal de hoeveelheid indicatoren uit de diverse surveillancebronnen waarover gerapporteerd wordt de komende weken worden teruggebracht. In deze wekelijkse update wordt vanaf 14 maart niet meer gepubliceerd over meldingen aan de GGD, de GGD-teststraten, en het reproductiegetal.

Advies coronathermometer stand

Sinds 16 september 2022 publiceert het coronadashboard de coronathermometer. De thermometer geeft aan hoe het staat met de druk op samenleving en zorg door het coronavirus. De coronathermometer is gebaseerd op de epidemiologische situatie en de duiding hiervan door het RIVM.

Het Responsteam van het RIVM adviseert coronathermometer: Stand 1 (Beperkte druk op zorgketen en samenleving.)

Verspreiding van het virus en opnames

In week 9 (27 februari – 5 maart) steeg het landelijk gemiddelde aantal virusdeeltjes in het rioolwater ten opzichte van de week ervoor (+23%). In de eerste 3 dagen van week 10 (6-8 maart) stabiliseerde dit gemiddelde zich (+2%). De recombinant XBB.1.5 werd het meest in het rioolwater gevonden. Afgelopen week daalde in Infectieradar het aandeel deelnemers met COVID-19-achtige klachten licht vergeleken met de week ervoor (van 5,3% naar 4,7%). Het aandeel deelnemers met een positieve coronatestuitslag (SARS-CoV-2) daalde ook licht (van 2,3% naar 2,0%) vergeleken met de week ervoor. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met SARS-CoV-2 steeg licht (+7%) vergeleken met de week ervoor. Het aantal nieuwe patiënten met SARS-CoV-2 op de IC(intensive care) daalde licht. Er waren 60 IC-opnames, waar dat de week ervoor 63 opnames waren.

Cookieinstellingen