Activiteiten 100 jaar Krombroodrapencomité

<em>Kinderen volgden met Greutsj een les over het Krombroodrapen</em>
Kinderen volgden met Greutsj een les over het Krombroodrapen
Foto: SGN

Sinds 1923 organiseert het Krombroodrapencomité het Krombroodrapen in Sittard, een gebruik dat zijn oorsprong heeft in het begin van de zestiende eeuw.

In 2017 is de waarde van deze oudste Sittardse traditie ook buiten onze gemeentegrenzen erkend door opname van het Krombroodrapen op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland. Een feit waar het organiserend comité bijzonder trots op is.

Dit jaar bestaat het comité een eeuw en dat wordt op bescheiden wijze gevierd.

“Deze traditie is niet alleen van ons. Het is een traditie die wij delen met alle Sittardse mechelkes en sjnaake die in vroeger jaren of tegenwoordig de weg naar de Kollenberg afleggen om daar een van die heerlijke Krombroodjes te vangen,” aldus het comité.

Op 18 en 19 maart 2023 wordt een jubileumweekend georganiseerd met diverse activiteiten voor jong en oud. Daarnaast heeft het comité voor de Sittardse scholen een lesprogramma over Krómbroodrapen gemaakt. Daarin leren de kinderen van alles over het oude gebruik, zoals de reden waarom de broodjes krom zijn, hoe de traditie is ontstaan en andere interessante wetenswaardigheden over het krombroodrapen en natuurlijk over het Krombroodrapencomité.

Op zaterdag 18 maart kunt u het Krombroodrapencomité in het Mariapark aan de Oude Markt in Sittard tussen 19:30 en 20:30 uur feliciteren tijdens de jubileumreceptie. Aansluitend is er een feestavond met muziek.

Op zondag 19 maart is er van 09:30 tot 10:30 uur een Heilige Mis in Michielskerk op de Markt in Sittard. Tijdens de dienst worden de broodjes gezegend. Voor genodigden is er van 11:00 tot 13:30 uur een brunch in het Mariapark en ’s middags vindt het traditionele krombroodrapen weer plaats in de Kogelvanger op de Kollenberg.

Cookieinstellingen