De Kroniek over het Krombroodrapen in Sittard is uit

Foto: SGN

Een eeuw geleden werd het Sittardse Krombroodrapencomité opgericht en dat is- aan de vooravond van en tijdens halfvasten (Laetare; de vierde zondag in de Veertigdagentijd) – reden voor een feestje.

En om aan dat eeuwfeest ook een tastbare herinnering te verbinden heeft het comité het boek ‘Krombroodrapen in Sittard’ uitgebracht.

Het boek, geschreven door Harry Strijkers, schetst de historie van het Krombroodrapencomité vanaf de oprichting in 1923 tot nu. In het 112 pagina’s tellende boekwerk staat Guus Janssen stil bij het thema ‘Brooduitdelingen door de jaren heen’ en geeft René Haustermans meer inhoud aan de traditie van het Krombroodrapen middels een volkskundige beschouwing. Harry Strijkers beschrijft de oprichting van het comité en staat stil bij de betekenis van halfvasten om vervolgens in kroniekvorm een eeuw Krombroodrapencomité te beschrijven. Behalve een aantal zwartwitfoto’s bevat het boek ook gedichten over het Krombroodrapen van Frenske Appelmans, Felix Rutten, Frits Rademacher, Jeanne Pfennings-Bormans, Ben Bormans, Hermans Veugelers en Phil Schaeken.

Wethouder van cultuur van de gemeente Sittard-Geleen Andries Houtakkers nam vandaag bij het beeldje van het Krombroodrapen op de Markt in Sittard, het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.

Het boek kost 17,50 euro. Het is zondagmiddag tijdens het Krombroodrapen op de Kollenberg te koop en daarnaast ook verkrijgbaar bij Boekhandel Krings op de Brandstraat.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen