Expositie ‘Et Dieu créa la Femme EN PLUS’ vanaf 16 april te zien

Foto: Rogate Savelkoul

De expositie ‘Et Dieu créa la Femme’ in het Museum van de Vrouw in Echt krijgt vanaf 16 april een vervolg.

De eerste editie van Et Dieu créa la Femme, waarin negen Limburgse kunstenaars hun visie gaven op ‘De Vrouw’, is zo succesvol verlopen dat er een vervolg gaat komen: Et Dieu créa la Femme EN PLUS.

Arjen MarkensteinOp zondag 16 april gaat deze tweede editie van start. Tot 2 juli tonen opnieuw negen kunstenaars hun artistieke betrokkenheid bij het fenomeen Vrouw. Reeds vele duizenden jaren geleden ontstonden de eerste kunstwerken en al vanaf die eerste uitingen stelden kunstenaars De Mens centraal in hun werk. Maar bij het uitbeelden van een Mens ‘moet’ meestal door de kunstenaar toch een keuze worden gemaakt tussen een man of een vrouw. En dan blijkt in de kunsthistorie dat die keuze over het algemeen vaker in het voordeel van De Vrouw uitvalt.

In het huidige tijdperk rijzen echter ook steeds meer vragen over de verschillen tussen man en vrouw.

Willen wij nog wel dat die verschillen zo duidelijk zijn? In het werk van enkele kunstenaars op deze expositie is die twijfel duidelijk zichtbaar: zij kiezen meer voor een ‘mensbeeld’, waarbij het soms zelfs aan de beschouwer wordt overgelaten om er een man of een vrouw in te ontdekken. Is het mensbeeld nog altijd zo zwart-wit dualistisch als in de tijd van Adam en Eva? En wat betekent dan bijvoorbeeld de term ‘genderneutraal’?

U ziet werk van Dirk Bal, Lei Hannen, Hans Janssen, Ahmed Kleige, Luc ten Klooster, Arjen Markenstein, Rogate Savelkoul, Eddie Symkens en Petra Teeuwsen.

In de volgende grote wisseltentoonstelling zal vrouwen in de criminaliteit centraal staan.

Over het Museum van de Vrouw – Het Museum van de Vrouw in Echt is enig in zijn soort. Nergens in Nederland vind je een museum dat in het teken staat van de vrouw en haar leven. In opeenvolgende tentoonstellingen vertelt het museum zijn verhalen. Hedendaagse thema’s worden verbonden met oude tradities, (lokale) cultuur en maatschappelijke kwesties. Reflectie op het verleden met oog voor de toekomst. Het Wonderkabinet toont in een permanente expositie niet alleen een selectie uit de rijke collectie maar ook de historie van de huidige gemeente Echt-Susteren.

Cookieinstellingen